Home Vijesti plus + Humanitarnim organizacijama više od pola miliona km

Humanitarnim organizacijama više od pola miliona km

by admin

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se na ime tekućeg granta humanitarnim organizacijama i udruženjima, za prva četiri mjeseca ove godine, isplati 553.333 KM.
Crvenom krstu Republike Srpske biće isplaćeno 200.000 KM, Organizaciji amputiraca UDAS 20.000 KM i Udruženju dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika 333.333 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za rekonstrukcija regionalnog puta u opštini Stanari, dionica Tedin Han–granica Republike Srpske i Federacije BiH, poddionica Zelenkovići–Donji Vitkovci.

Vlada je usvojila i Informaciju o površinama šuma i šumskog zemljišta zagađenih minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i “Šume Republike Srpske” da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

“Sa zaostacima minsko-eksplozivnih sredstava iz proteklih ratnih dešavanja, društvo BiH i Republike Srpske se suočava i danas, iako je od završetka ratnih dešavanja prošlo više od 23. godine. Zvanično se procjenjuje da je u BiH minama zagađena površina od 1.118 kilometara kvadratnih ili 2,2 odsto ukupne površine“, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade navode da je 14 odsto stanovništva u BiH i dalje suočeno sa problemom mina, te da je na području BiH od završetka rata do 2016. godine smrtno stradalo 612 osoba.

“U Republici Srpskoj minama je zagađena površina od 243 kilometra kvadratna ili jedan odsto ukupne površine, gdje je 10 odsto stanovništva i dalje ugroženo. Do 2018. godine od mina u Republici Srpskoj smrtno su stradale 232 osobe”, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Informaciju o Zbirnom izvještaju o procjenjenim štetama na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj, te zadužila Komisiju za procjenu štete da po jedan primjerak Zbirnog izvještaja dostavi Republičkom zavodu za statistiku i Republičkoj upravi civilne zaštite.

Na teritoriji Srpske registrovana je 41 lokalna zajednica koja je pretrpjela štetne posljedice izazvane poplavama 2014. godine, i to Banjaluka, Laktaši, Doboj, Petrovo, Šamac, Pelagićevo, Bijeljina, Ugljevik, Gradiška, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Srbac, Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš, Novi Grad, Kostajnica, Derventa, Brod, Vukosavlje, Modriča, Donji Žabar, Vlasenica, Šekovići, Osmaci, Bratunac, Srebrenica, Milići, Pale, Istočna Ilidža, Rogatica, Novo Goražde, Lopare, Zvornik, Kneževo, Teslić, Šipovo, Jezero, Ribnik i Sokolac.

“Ukupna procjenjena šteta iznosi 1.153.476.609 KM, a predstavlja zbir procijenjene štete po jedinicama lokalne samouprave, procijenjene štete na javnim preduzećima i validirane procijenjene štete biljne proizvodnje”, navode iz Vlade.

Procijenjena šteta od 1.153.476.609 KM je veća u odnosu na procijenjenu štetu prikazanu u Zbirnom izvještaju o procijenjenim štetama od poplava u maju i avgustu 2014. godine jer nije obuhvaćena indirektna šteta 25 jedinica lokalne samouprave i šteta nastala od klizišta na poplavljenoj teritoriji Republike Srpske.

SRNA

Preporučujemo