Grupa ratnih vojnih invalida traži povrat stečenih prava

Grupa ratnih vojnih invalida iz Dervente i Banjaluke okupila se danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, izražavajući protest zbog, kako su naveli, smanjivanja njihovih ranije stečenih prava po osnovu invalidnosti, te su zatražili da ih primi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik da bi im pomogao u rješavanju njihovih problema.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida iz Dervente Zoran Kolundžija, koji predvodi četvoricu invalida iz Dervente, rekao je novinarima da im se “otima invalidnina koja je krvavo stečena u proteklom ratu”.

“Masovno skidaju kategorije invalidnosti, ukidaju grupe invalidnosti i mi nećemo otići odavde sve dok nam ne vrate naša stečena prava”, poručio je Kolundžija.

Kolundžija je rekao da ratni vojni invalidi neće odstupiti u zahtjevima da im se vrate oduzeta prava na utvrđeni stepen invalidnosti i pravo na samu invalidninu.

On je najavio da će im se narednih dana pridružiti veći broj ratnih vojnih invalida iz Republike Srpske kojima su, kako je rekao, znatno umanjena ili potpuno ukinuta prava na stečenu invalidnost.

Kolundžija je pojasnio da mu je kao ratnom vojnom invalidu i dvostrukom korisniku prava, u Srbiji 2010. godine ukinut status, nakon čega je 2011. godine podnio zahtjev da mu se obustavi primanje u Srpskoj, jer je traženo da vrati nezakonito stečena sredstva u iznosu od 8.000 KM.

“Nisam želio da vratim ta sredstva, jer ta potraživanja nije radila ni Srbija. Od 2011. godine nemam nikakav izvor prihoda. Prošle godine sam podnio zahtjev za ponovno sticanje prava na status ratnog vojnog invalida i to mi je omogućeno, s tim da su mi šest mjeseci obustavili pola iznosa invalidnine kao invalidu pete kategorije”, kaže Kolundžija.

On je dodao da je resorno ministarstvo prihvatilo njegovu žalbu kada je dobio novo rješenje te su ga poslali na drugostepenu komisiju koja mu je dodijelila četvrtu kategoriju invalidnosti zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

“Dobio sam juče rješenje resornog ministarstva da mi se postupak ponovo vraća na prvostepeni organ odlučivanja, čime žele da mi ukinu stečeno pravo na invalidninu”, tvrdi Kolundžija.

Kolundžija je rekao da su im se danas u parku “Mladen Stojanović” pridružila i tri ratna vojna invalida iz Banjaluke, te tri invalida koji više od dvije godine protestuju svakodnevno na ovoj lokaciji.

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida iz Banjaluke Goran Kostić rekao je novinarima da podržava mirno okupljanje ratnih vojnih invalida, zbog činjenice da se ratnim vojnim invalidima na prvostepenoj ili drugostepenoj komisiji smanjuje procenat invalidnosti.

“Molim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da primi na razgovor grupu ratnih vojnih invalida kako bi pokušali rješiti ovaj problem”, rekao je Kostić.

SRNA