Home GRADOVIDerventa Gradonačelnik obišao radove na hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici

Gradonačelnik obišao radove na hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici

by Dejan

 

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić sa saradnicima obišao je hram Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici, čija je obnova u toku.

Naime, prošle godine u ovo doba započeta je cjelokupna rekonstrukcija hrama, a obimni radovi polako se privode kraju, što je bio povod posjete delegacije Gradske uprave.

„Zahvaljujući episkpu Fotiju i vjerujućem narodu iz Parohije sočaničke, ali i iz Engleske, Kanade, Amerike, Švajcarske mi smo prošle godine počeli sa obnovom hrama. Na početku smo planirali zamijeniti stolariju i fasadu, ali nas je odaziv priložnika naveo da uradimo mnogo više od očekivanog“, rekao je sveštenik Slavoljub Trivić, dodajući da su ovaj značajan posao za parohijane podržalo čak 612 priložnika, među kojima grad Derventa, Eparhija zvorničko tuzlanska i kabinet predsjednika Republike Srpske.

Važnost obnove stogodišnjeg hrama prepoznala je i lokalna zajednica.

„Zahvaljujući dobrim ljudima, o čemu sveštenik Trivić vodi preciznu evidenciju, urađen je veliki posao. Nije poenta samo napraviti crkvu, nego napraviti crkvu sa ljudima i za ljude, da sažive sa njom. Treba ugraditi mnogo ljubavi i to je ovdje urađeno, zbog čega čestitam građevinskom odboru i svešteniku Triviću koji je uložio sebe u ovu ideju“, istakao je gradonačelik Simić, koji je posjetio ovu bogomolju.

Mještanin Radovan Đukić iz Velike Sočanice je bio među prvim priložnicima gradnje hrame, na Vaskrs 2023. godine.

„Kada se krene onda ide, tako je bilo i sa obnovom našeg hrama. Hvala Bogu dobro smo stigli i uradili. Dosta je urađeno, svi smo prezadovoljni, zahvalni svim priložnicima na pomoći“, kazao je Đukić.

Inače, temelj crkve je zakopan 1922. godine, a završena je 1934. godine.

derventa.ba

Preporučujemo