Home GRADOVIDerventa GODIŠNjICA OD SMRTI PJESNIKA SLAVKE POKRAJCA

GODIŠNjICA OD SMRTI PJESNIKA SLAVKE POKRAJCA

by Dejan

 

U Derventi je danas pomenom parastosom i polaganjem cvijeća, te pjesničkim pomenom obilježena godišnjica od smrti Derventskog pjesnika i novinara Slavke Pokrajca.

Nakon molitve u hramu, obavljen je pomen parastos i položeni vijenci i cvijeće na vječno počivalište preminulog pjesnika, u prisustvu porodice Pokrajac, članova Srpskog književnog kluba „Vihor“, pjesnika iz Prnjavora, Doboja, Modriče i Šamca, i drugih poštovalaca.

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ održan je pjesnički pomen posvećen liku i djelu Slavke Pokrajca, na kojem su evocirane uspomene na preminulog pjesnika.

Pjesnički pomen je počeo minutom ćutanja i sjećanjem na sve preminule pjesnike, članove Vihor-a i učesnike međunarodnih pjesničkih susreta „Prljača“.

Stihove preminulog pjesnika govorili su članovi Vihor-a i pjesnici iz susjednih opština i gradova.

Predsjednik Vihor-a Nenad Simić naveo je da je današnji pomen preminulom pjesniku najveći izraz poštovanja prema čovjeku sa kojima su godinama sarađivali, drugovali i radili na književnom stvaralaštvu.

„Ponosno smo danas, i bićemo dok nas ima, što smo poznavali i što je živeo među nama takav čovjek, što je stvarao i čije stvaralaštvo će vječno da traje“, rekao je Simić uz zahvalnost biblioteci “Branko Radičević“ na ustupljenom prostoru za održavanje poetskog časa, kao i svima koji su odvojili vrijeme i prisustvovali činu izraza poštobvanja i sjećanja na preminulog pjesnika.

Pokrajčeva kćerka Nevena zahvalila se svima prisutnim, članovima Vihor-a i drugim pjesnicima što su uzeli učešća u obilježavanju godišnjice smrti njenog oca.

Vihoraši i gosti pjesnici iz susjednih opština posjetili su i grob preminulog književnika Savka Pećića Pese.

Pokrajac je preminuo u 66. godini.

Bio je zaposlen u Fabrici cijevi „Unis“ Derventa, radio je kao novinar Radio Dervente, te kao dopisnik Radio – televizije Republike Srpske.

Obavljao je funkciju predsjednika Srpskog književnog kluba „Vihor“ Derventa, gdje je bio i glavni i odgovorni urednik za izdavačku djelatnost, a jedan je od pokretača održavanja Ilindanskih pjesničkih susreta „Prljača“.

Objavio je samostalne zbirke pjesma „Dani nicanja“, „Stvarnost poniknuća“, „Modra obzorja“, „Nad Ukrinom vihor“, „Prvo doba krajputaša“, „Ljubavna poezija pjesnika Republike Srpske“, „Oni su obeležili ovo vreme“.

Autor je više stotina tekstova izvorne, narodne i zabavne muzike koje su opjevali, između ostalih, Šaban Šaulić, Miroslav Ilić, Dejan Matić, Igor Vukojević i drugi.

Njegove pjesme i tekstovi su objavljivani u brojnim novinama i časopisima, te su nagrađivani.


Posavske novosti

Preporučujemo