Home GRADOVIDerventa FOTIJE OSVEŠTAO CRKVU U DONjOJ BIŠNjI

FOTIJE OSVEŠTAO CRKVU U DONjOJ BIŠNjI

by Dejan

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je u služio Svetu liturgiju u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji, i obavio osvećenje Crkve Svetog Nikole, zadužbine Blagoja i Jagode Simić iz Dervente, koja se nalazi u manastirskom komplesku.

U besjedi nakon liturgije i osvećenja crkve Fotije je rekao da je danas u Bišnji jedan sabor manastirski i crkveni gdje se dosta vjernika sabralo.

“Želim da izrazim svoju blagodarnost što ste danas došli ovoj svetinji i što ova svetinja vrši svoju misiju crkvenu u ovo naše raspeto vrijeme, vrijeme kada se treba boriti da neko ostane i bude hrišćanin i vjernik. Vrijeme u kojem smo izloženi brojnim iskušenjima i borbama“, rekao je Fotije.

On kaže da će u osvećenoj crkvi se rjeđe služiti liturgije, da je divna i lijepa crkva, kao što je i crkva Pokrova Presvete Bogorodice, i da sve zajedno izgleda divno.

“Moja želja, supruge Jagode i sina Olivera je bila da sagradimo crkvu Svetog Nikole. Naša krsna slava je Sveti Nikola, a i unuk nosi ime Nikola. Odlučili smo da gradimo crkvu da imamo mjesto na koje bi dolazili, koje bi služilo vjernom narodu, za koje bi dodatno bili vezani nakon što odemo u penziju“, rekao je Blagoje Simić.

On kaže da je pored crkve sagrađena i spomen- česma na kojoj se nalazi lik Presvete Bogorodice,

“Crkva je ikonopisana u unutrašnjosti i iznad ulaznih vrata na kojoj se nalazi ikona Svetog Nikole. Stazom je povezana sa Manastirom i ostalim manastirskim kompleksom. U toku gradnje, tačnije 2019. godine ostvarila nam se želja i naši unuci Maksim i Leonid od sina Olivera su kršteni u crkvi“, kaže Simić, kojem je prošle godine u 46 godini umro sin Oliver.

“Ova crkva je od tada i u njegov spomen na ovozemaljski život. Volio je za života doći u Bišnju i pratiti gradnju crkve, te se posebno radovao kada su djeca krštena“, dodao je Simić.

Gradnja Crkve počela je 2012. godine uz blagoslov tadašnjeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija i igumana Manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji Simeona.

Fotije je odlikovao Ordenom Kralja Dragutina Blagoja i Jagodu Simić, za odanost svojoj crkvi i nesebičnu hrišćansku ljubav iskazanu kroz aktivno učešće u gradnji paraklisa Svetog Nikolaja čudotvorca.

Arhijerejskom pohvalnicom Fotije je odlikovao Zdravku i Petru Pjeranović iz Rapćana, i Miru i Slavojku Miodanić iz Dervente.

Zahvalnicom Manastira Pokrova Presvete Bogorodice iz Donje Bišnje obradovane je više zaslužnih pojedinaca, koji su pružili ljubav i pažnju kroz pomoć u izgradnji Manastira.

Današnjem radosnom događaju u Bišnji prisustvovao je gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, ktitor Manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji Ratko Đekić, veći broj sveštenika, monaštva i vjernika.

 

Nenad Simić/ Posavske novosti

Preporučujemo