Radio Derventa – RTV Derventa vijesti
Početna stranica » Forum teatar u Derventi – Najmlađi u borbi protiv diskriminacije
Derventa Kultura

Forum teatar u Derventi – Najmlađi u borbi protiv diskriminacije

Učenici i učenice Osnovne škole „19. april“ iz Dervente pozivaju vas na svoju Forum teatar predstavu, koja će se održati u prostorijama Centra za kulturu Derventa, 2. marta 2017. godine s početkom u 12 sati. Ulaz na predstavu je besplatan.

Predstava, koju su učenici sami osmislili uz pomoć svog trenera Denisa Hadžića  i nastavnice Daliborke Malešević, publici u Derventi biće prikazana u sklopu projekta „Forum teatar: Živimo različitosti“.

Riječ je o kampanji koju već drugu godinu organizuje Koalicija „Jednakost za sve“, s ciljem da se mladi ljudi upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju oni koji su ”drugačiji” – osobe drugačije boje kože, nacionalnosti, vjeroispovijesti, socijalnog statusa, osobe s invaliditetom. Učenici i učenice različite situacije nasilja, odbacivanja i diskriminacije, predstavljaju kroz Forum teatar – situaciju razvijaju sami i postavljaju na scenu. Scena se zatim izvodi pred publikom, koja i sama može učestvovati u njoj, mijenjajući likove i scenario, pokušavajući na taj način da rješava problem i smanji nasilje i diskriminaciju koji su predstavljeni u sceni.

Publika i sami učenici se stavljaju u situaciju da budu odbačeni, diskriminisani, odnosno da budu oni koji diskriminišu i odbacuju druge zbog toga što su različiti. Na ovaj način, mogu bolje razumjeti šta znači biti drugačiji, ali shvatiti i da iz svake teške situacije postoji izlaz i da svako od nas može reagovati i mijenjati realnost koja nam smeta.  Ove godine, učenici će se baviti temama koje su u vezi sa tim kako se odnosimo prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjeroispovijesti od naše, i odnosima između muškaraca i žena, odnosno rodnom jednakošću.

Radujemo se Vašem dolasku!

Slične objave

Završena dva projekta u Trstencima

Dejan B.

Nastavljeno uređenje pojedinih dijelova grada

Dejan B.

Zimske službe spremno dočekuju zimu

Dejan B.

Uručene zahvalnice najboljim volonterima

Dejan B.

Potvrđeni novi slučaji infekcije u Derventi

Dejan B.

Pokušaj teške krađe u Derventi

Dejan B.