Finalizovan projekat zaštite od poplava u 4 opštine: U Derventi očišćen kanal Vukovija

Da u opštini Derventa više ništa ne prepuštaju slučaju kada je riječ o polavama, potvrda je i finalna konferencija projekta FEMRED, koji je započeo polovinom novembra 2016. godine i završava za sedam dana.  Kroz ovaj projekat realizovane su četiri pilot akcije, kao podrška za oporavak poplavljenih područja. Jedna od akcija održana je u Derventi, gdje je očišćen kanal Vukovija, kojim će od poplava biti  zaštićena naselja Lug, Novo naselje,Omeragići i Lužani.

“Zadovoljni smo što je ovaj projekat priveden kraju, te što je opština Derventa učestvovala u njemu. Pored infrastrukturnog dijela, uradili smo kanal Vukovija. Opština Dervente poznata je da od 2010. godine ulaže u objekte u zaštitu od poplava, a ono što je bitno jeste i upravljanje u vanrednim situacijma. Nadamo se da smo bili dobar partner u ovom projektu, što nam je sigurno ulazna karta u neke od budućih projekata”,kazao je Siniša Jeftić, zamjenik načelnika opštine Derventa

Čišćenje kanala u Derventi iznosilo je 40.000 KM, a sama opština je učestvovala sa 10.000 KM, dok je ostatak finasirala Evropska unija.

“Projekta je finansiran u okviru Programa podrške civilnom društvu u oporavku od poplava, koji finansira Evropska unija. Opštine koje pokriva su Srbac, Derventa, Laktaši i Novi Grad. U okviru projekta imali smo niz aktivnosti u cilju ublaživanja negativnh efekata od prethodnih poplava i predupređenja poplava, te jačanje kapaciteta opština, kao i neformalnih grupa iz civilnog društva u borbi protiv poplava”, kaže Ognjenka Zrilić iz LIR revolucija.

Projektom je obuhvaćena i opština Laktaši, u kojoj je izvršena regulacije potoka Stupčevice, uzvodno od mosta na rezervnoj saobraćajnici do vještačkog jezera u Trnu.

“Poplava iz 2014. zadesila nas je nespremne, a i bilo su ekstremne poplave. Što se tiče opštine, dobrim dijelom su sanirani, nešto iz projekta Fonda Republike Srpske, a nešto uz pomoć UNDP-a. Imamo u narednoj godini najavljene projekte, gdje ćemo ići na regulacijiu rijeke Turijanice i regulaciju potoka Bukovice u Glamočanima”, izjavio je Slavko Knežić, samostalni saradnik za poslove u privredi opštine Laktaši.

Pored ovih projekta u Derventi i Laktašima, izvršeno je čišćenje kanala Jakšin potok, Džanica i Orašnica u Srbcu, te je izvršeno povećanje kapaciteta pumpne stanice Prekosanje i čišćenje kanala u Novom Gradu. Kompletna vrijednost projekta u ovim opštinama iznosila je 430.000 KM, a od toga Evropska unija je donirala oko 386.000 KM, dok su četiri lokalne zajednice obezbijedile oko 43.000 KM.

Tokom ovog projekta održane su i četiri simulacije vanredne situacije, kao i dvije terenske vježbe na temu vandredne situacije na Patkovači u Derventi i Mlakvama u Novom Gradu. Iz LIR-a ističu da planiraju i nove projekte predupređenja i sanacija područja, čim se ukaže finansijer, jer smatraju da je to od velikog značaja za lokalne zajednice.

Radio Derventa