Home Vijesti plus + Evropska unija stavila BiH na listu sigurnih zemalja, Hrvatska razmatra ukidanje potvrde o plaćenom smještaju

Evropska unija stavila BiH na listu sigurnih zemalja, Hrvatska razmatra ukidanje potvrde o plaćenom smještaju

by admin

Portugal, koji je predsjedavajući Evropske unije, sastavio je novu listu potencijalnih sigurnih zemalja u vrijeme pandemije virusa korona, a među njima je i BiH.

Osim BiH, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljene i Crna Gora i samoproglašeno Kosovo.

Ambasadori država članica EU su odobrili novu listu, a odluka će stupiti na snagu do ove sedmice, saznaje Radio Slobodna Evropa, a kako navode, to će značiti da državljani BiH mogu putovati u zemlje članice EU iako nisu u potpunosti vakcinisani.

Pravila za ulazak u zemlje koje su članice Evropske unije se razlikuju u zavisnosti od države u koju idete, stoga je, ukoliko putujete, najbolje provjeriti s ambasadom šta vam je potrebno za ulazak. Za ulazak u većinu država je potreban PCR test ili dokaz o vakcinaciji, međutim, mogući su i dodatni uslovi.

Hrvtske vlasti danas bi trebale razmatrati prijedlog o ukidanju obaveze plaćanja smještaja unaprijed za turiste iz BiH, a nova odluka, ako budd usvojena, kako „Glas Srpske“ nezvanično saznaje, trebala odmah sutra da stupi na snagu.

Prema pravilima koja su na snazi, stanovnicima Srpske i FBiH koji planiraju ljetovanje u Hrvatskoj na ulazu u tu zemlju moraju da pokažu potvrdu o razervisanom i plaćenom smještaju.

U Hrvatsku mogu ući građani koji su vakcinisani, uz potvrdu da su primili obje doze neke od vakcina koje se koriste u EU, pod uslovom da je od revakcinacije prošlo 14 dana ili potvrdu o primanju prve doze vakcina “fajzer”, “moderna” ili “sputnjik” i to u periodu od 22 do najviše 42 dana od primanja prve doze, odnosno 22 do 84 dana od primanja prve doze vakcine “astra-zeneka”.

U Hrvatsku mogu ući i oni koji su primili “sinofarm” ili “sinovak” i to pod uslovom da je od druge doze prošlo 14 dana. Opcija za ulazak u Hrvatsku jeste i potvrda da je putnik prebolio “kovid”, a ako niste prebolovali „kovid“ ili niste vakcinisani, neophodno je posjedovati negativan PCR ili antigenski test.

 

Danijela Bajić / Glas Srpske

 

Preporučujemo