Radio Derventa – RTV Derventa vijesti
Početna stranica » Evidentiranje narodnog graditeljstva
Derventa

Evidentiranje narodnog graditeljstva

Stare polubrvnare u Novakovićima u Velikoj Sočanici i Erićima u Maloj Sočanici u opštini Derventa, arhitektonski su evidentirane i dokumentovane u okviru realizacije projekta „Valorizacija i dokumentovanje narodnog graditeljstva na teritoriji zapadne Republike Srpske“, izjavio je direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić.
Dodao je da projekat realizuje Istraživački centar „Iskon“ iz Banje Luke, a partner na projektu za opštinu Derventa je „Turistička organizacija opštine Derventa“. Projekat finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Koordinator projekta, arhitekta Anđelina Ošap, istakla je da je cilj projekta prikupljanje podataka, te fotografsko i arhitektonsko snimanje starih objekata na teritoriji nekoliko opština zapadne Republike Srpske.
– U Derventi su arhitektonski snimljene i dokumentovane dvije polubrvnare koje potiču sa kraja 19. vijeka. Manja polubrvnara nalazi se u Novakovićima u selu Velika Sočanica, a veća u Erićima u Maloj Sočanici, istakla je Ošapova.

Vlasnik polubrvnare u Novakovićima, Miro Đuričić, istakao je da je taj objekat podigao Tedo Novaković, a majtor je bio izvjasni Rašić iz Šerega iz Velike Sočanice. – Objekat je korišćen čak sve do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, a od tada je kuća zatvorena, istakao je Đuričić.

Vlasnik polubrvnare u Erićima, Savko Erić, rekao je da je kuću podigao Luka Erić, a majstori su bili Jovo Erić i Lazar Ćorić iz Male Sočanice. – Polubrvnara je korišćena sve do početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kada je bila tek izgrađena prvo je bila pokrivena raževom slamom, kasnije kuruskom, daskom, te je 1948. godine prekrivena biber crijepom koji je i danas na njoj, dodao je Erić.

Turistička organizacija opštine Derventa

Slične objave

Uručene zahvalnice najboljim volonterima

Dejan B.

Potvrđeni novi slučaji infekcije u Derventi

Dejan B.

Pokušaj teške krađe u Derventi

Dejan B.

Novčana pomoć ugostiteljima, turističkim agencijama…

Dejan B.

CIK potvrdio: Milorad Simić ima više glasova

Dejan B.

Oštrije mjere u Austriji utiču na planove velikog broja iseljenika iz Srpske

Dejan B.