Elektrotehničar stalno uvećava kolekciju predmeta koji svedoče o prošlosti kraja i okoline

Elektrotehničar Mile Vidičević iz Dervente stalno uvećava kolekciju predmeta koji svedoče o prošlosti njegovog kraja i okoline.

Austrugarska, srpska, hrvatska, jugoslovenska i druga odlikovanja, amblemi nemačkih, srpskih, partizanskih i drugih vojnih formacija, oznake planinara, mornara, ferijalaca, vatrogasaca, medicinara, humanitarnih organizacija, Crvenog Krsta, „Merhameta”, „Karitasa”, stare fotografije znanih i neznanih čine samo deo Miline zbirke gde važno mesto zauzima i stari novac.

– Amblemi i odlikovanja, što se može zaključiti na prvi pogled, takođe su mi važni i mnogo sam ih sakupio. Posedujem zvezdu petokraku i nacistički krst, simbole koji su za nas obeležje sukobljenih strana Drugog svetskog rata. U mojoj kolekciji je i Spomenica domovinskog rata iz Hrvatske koju sam, za sitniš, kupio na sajmu kolekcionara – ispričao je Vidičević koji ne zna kome je ova spomenica prvobitno pripadala i zbog čega se njen vlasnik odrekao visokog državnog odlikovanja Hrvatske.

 

– Ipak, posebno poglavlje u mojoj kolekciji čine stare fotografije. One su crno-bele pa čak i žute, sa vidnim tragovina minulog vremena. Na njima su važni trenuci istorije, ponajviše srpske iz perioda kraljevine Jugoslavije, balkanskih ratova, solunskog fronta, srpske golgote u ustaškim i nemačkim logorima, duhovnog života… – predstavlja ovaj Dervenćanin svoju kolekciju trudeći se da važno ne zaboravi, da ne promakne njegovoj želji i nameri da pokaže vredne i znamenite eksponate, da ukaže na značaj svoje zbirke.

– Mnoge fotografije i istorijske dokumente sakupio sam kojekuda, dobio ili kupio, pronašao na zapuštenim tavanima, podrumima, dobio od sugrađana kojima njihove uspomene ne predstavljaju mnogo a meni koriste i znače, smatram ih za vredne – navodi ovaj bivši vozač kamiona koji je nedavno ostao bez posla te se, sticajem takvih okolnosti, može posvetiti svojoj kolekcionarskoj ljubavi.

Kaže da mu ova aktivnost čuva mentalno zdravlje i da tako bar na kratko potiskuje iz misli sumornu svakodnevicu.

– Među najdražim fotografijama je venčanje nepoznatog oficira kraljevine Jugoslavije i crkveni dokument iz 1888. godine sa potpisom episkopa temišvarskog, a kasnije srpskog patrijarha Georgija – kaže Vidičević pokazujući mnoštvo dokumenata koji njegovu zbirku čine jedinstvenom u Derventi.

– Zanimljiv je i dokument iz 1937. godine, priznanica za prilog listu „Četnik” kojem je 30 dinara pridario Zarije Boskić iz Dervente. Posedujem i dokumente koji potvrđuju darežljivost Srba iz naših krajeva koji su pomagali izgradnju spomenika Kralju Petru po principu jedan dinar jedna cigla – priča Vidićević, opisujući svoje eksponate za koje na izložbama, kao nedavno u Gradiški, vlada veliko interesovanje i budi znatiželja.

Izložba „Denariusa”

U organizaciji Udruženja „Denarius“ u gradiškom „Kulturnom centru” održan je 13. sajam kolekcionarstva i antikviteta ““Denarius 2018“ koji je okupio 25 izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Federacije BiH.

– Izložili smo predmete iz doba antike te iz savremenog doba, zbirke starog novca, starih dokumenata, poštanskih markica, starog oružja i uniformi, knjige kao i druge kolekcionarske predmete – istakao je za Alen Mešić, predsednik Društva „Denarius“ koje je osnovano pre šest godina.

 

blic.rs – foto: Milan Pilipović / RAS Srbija