Home Vijesti plus + Dolazi promjena temperatura, prognoza vremena do kraja avgusta

Dolazi promjena temperatura, prognoza vremena do kraja avgusta

by admin

Nestabilnije vremenske prilike prognoziraju se od 24. do 27. avgusta, uz pljuskove praćene grmljavinom i jače udare vjetra na jugu zemlje, a potom slijedi stabilnije i suvo vrijeme do kraja mjeseca, prognoza je Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Od 24. do 31. avgusta jutarnje temperature u Bosni će biti od 10 do 15, u Hercegovini do 20°C, danju temperature u Bosni između 26 i 31, u Hercegovini do 35°C.

Prema prognozi Zavoda, u nedjelju, 22. avgusta, pretežno će biti sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 36°C.

U ponedjeljak, 23. avgusta, već prije podne očekuje se naoblačenje na području Krajine i u drugoj polovini dana oblačnost bi se širila na ostale dijelove Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Od večernjih sati i tokom noći na utorak širom Bosne se očekuje kiša i pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje 21°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni uglavnom između 29 i 33°C, u Krajini od 24 do 28°C, a na jugu zemlje od 33 do 36°C.

U utorak je, prema prognozi, izgledno naoblačenje sa zapada, zbog prolaska frontalnog sistema koji će u Bosni usloviti pretežno oblačno, a u Hercegovini većinom umjereno oblačno vrijeme.

U jutarnjim satima kiša je moguća na području Krajine i Posavine, od sredine dana i u ostalim krajevima BiH. Najniže jutarnje temperature vazduha većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 35°C.

Ovaj nestabilni period zadržaće se i u srijedu tokom prijepodneva, nakon čega slijede postepeno razvedravanje i stabilizacija vremenskih prilika.

U srijedu se prognozira značajnija promjena temperaturnog režima, pa se najniže jutarnje temperature očekuju između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C, a najviše dnevne između 23 i 27, na jugu zemlje do 32°C.

nezavisne.com

Preporučujemo