Home GRADOVIDerventa DOBROTVORNI BAZAR I VASKRŠNJA RADIONICA ( foto)

DOBROTVORNI BAZAR I VASKRŠNJA RADIONICA ( foto)

by admin

U Derventi je ispred Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice danas, na Veliku subotu, Kolo srpskih sestara /KSS/ “Carica Milica” organizovalo Vaskršnji bazar i radionicu ukrašavanja vaskršnjih jaja na kojoj se očekuje učešće oko 200 djece.

“Radionica služi da se djeca zabave i nešto nauče. Ovo je naša ideja da djecu privučemo crkvi i Bogu”, rekla je predsjednik KSS Đurđa Dodig Pijetlović.

Ona je navela da se ove godine šara 1.300 jaja, koja će biti dijeljena na Vaskrs ujutro u Sabornom hramu u gradu, u Novom naselju, a manji dio i u crkvi u Agićima i Manastiru Bišnja.

Predsjednik KSS iz Dervente navela je da će sestre, članice Kola, danas učiti djecu raznim tehnikama bojenja jaja, od tradicionalnog šaranja sa travkama, do dekupaža, a za mališane su obezbijedili i hranu i piće.

Ona je istakla da se na Veliku subotu ispred Sabornog hrama nakon dvije godine ponovo održava vaskršnja radionica i prvi put dobrotvorni bazar.

“Vaskršnje radionice smo počeli prije osam godina, a posljednje dvije zbog pandemije virusa korona nismo održavali”, rekla je predsjednik KSS iz Dervente i dodala da su sve aktivnosti realizovali samostalno, dok su prethodnih godina bili uključeni i drugi donatori.

Prema njenim riječima, bazar im služi i za prikupljanje sredstava za humanitarnu pomoć, jer imaju svoje dvije dobrotvorne akcije – vaskršnju i za Božić, kada podijele do 100 paketa hrane i higijenskih proizvoda.

Ona je navela da se osim iz članarina finansiraju i iz dobrotvornih priloga, a često im pomažu i ljudi iz dijaspore i Gradska uprava koja im izlazi u susret kad god im se obrate.

Posavske Novosti

Preporučujemo