Radio Derventa – RTV Derventa vijesti
Početna stranica » DOBOJ: “Željeznice RS” prevoz putnika povećan za devet odsto
Doboj

DOBOJ: “Željeznice RS” prevoz putnika povećan za devet odsto

“Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ su u prvoj polovini ove godine prevezle 61.900 putnika, što je povećanje od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Iz ŽRS-a ističu da je ostvareno 4,3 miliona putničkih kilometara, odnosno 22 odsto više nego u prvih šest mjeseci 2017. godine, čime je prekinut dugogodišnji trend pada u putničkom saobraćaju.

“Razlog za navedeno povećanje je produžetak relacije saobraćanja vozova iz Sarajeva do Doboja i nazad na relaciju Sarajevo-Banjaluka-Sarajevo, uz mogućnost ostvarivanja veze Doboj-Tuzla”, saopšteno je iz ŽRS-a.

U periodu januar-jun prevezeno je 2.043.481 tona raznih vrsta robe, što je za šest odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U ŽRS-u ocjenjuju da je na takav rezultat uticala činjenica da najveći korisnik prevoza “Arselor Mital” zbog remonta visoke peći u zeničkoj željezari u navedenom periodu nije prevozio rudu četrdesetak dana, te očekuju da do kraja godine plan prevoza za tog korisnika bude ostvaren.

“Iako je povećan prihod od prevoza u putničkom saobraćaju za 35 odsto u odnosu na prvo polugodište 2017. godine, RIV-a za 30 odsto, ostalih djelatnosti za 17 odsto, manje prevezene robe donijelo je i manji prihod po tom osnovu za 16 odsto, pa su ostvareni poslovni prihodi za šest odsto manji nego u istom periodu prethodne godine”, navode iz ŽRS-a.

Poslovni rashodi manji su za četiri odsto, a poslovni gubitak veći za sedam odsto.

Ukupni prihodi “Željeznica Republike Srpske” u prvoj polovini poslovne godine ostvareni su u iznosu 30.697.535 KM i za sedam odsto su manji nego u istom periodu prošle godine, a ukupni rashodi manji su za pet odsto i iznose 36.961.590 KM.

Iskazani gubitak za prvih šest mjeseci ove godine je 6.264.055 KM, što je za tri odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Prema stanju na dan 30. jun, u “Željeznicama Republike Srpske” zaposleno je 2.686 radnika, 12 odsto manje nego istog dana prethodne godine, što je rashode za lična primanja smanjilo za oko 2,5 miliona KM, odnosno 11 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

“`Željeznice` planiraju da do kraja godine broj zaposlenih svedu na 2.500, što će smanjiti izdvajanja po tom osnovu, te je realno da, uz očekivano ostvarenje prihoda, rezultat za ovu poslovnu godinu bude bolji od prošlogodišnjeg”, navodi se u saopštenju ŽRS-a.

SRNA

Slične objave

Doboj: Nožem nanio ubodnu ranu dvadesetjednogodišaku

Dejan B.

Tokom policijskog časa krijumčarili migrante

Dejan B.

Doktor Jović pobijedio koronu, vraća se da pomogne kolegama

Dejan B.

Jedna osoba iz Doboja i Prnjavora: Još sedam novih slučajeva virusa korona u Srpskoj

Dejan B.

Pet godina od katastrofe u Doboju: Na današnji dan stradalo pet osoba

Dejan B.

U Doboju položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice, projekat vrijedan preko 88 miliona KM

admin