Radio Derventa – RTV Derventa vijesti
Početna stranica » Djeca sa Kosova i Metohije posjetila Kozaru
Vijesti plus +

Djeca sa Kosova i Metohije posjetila Kozaru

Više stotina djece sa Kosova i Metohije danas su posjetila Nacionalni park “Kozara” u okviru programa “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Djeca su na Kozaru stigla sa svojim domaćinima iz Modriče, Šamca, Banjaluke, Gradiške, Novog Grada, Dervente i Prijedora.

Olivera Brdar, direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić” iz Brezičana kod Prijedora, čiji su učenici primili 45 djece sa Kosmeta, potvrdila je da su djeca imala priliku da vide spomenik na Mrakovici, rad akademskog umjetnika Dušana DŽamonje, kao svjedočanstvo o tradicionalnoj slobodoljubivosti naroda ovog kraja.

“Posjetili su i Memorijalni zid na kojem su uklesana imena 9.921 poginulih partizana, kao i Istorijski muzej posvećen kozaračkoj epopeji”, istakla je Brdareva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov istakao je da je ovaj dio programa boravka djece sa Kosmeta podjednako važan, kao i boravak u porodicama da bi upoznali istoriju kraja koji su posjetili.

“Željeli smo da pokažemo i legendarnu Kozaru, za koju mnoga djeca nisu ni čula i da im kažemo šta je značila u istoriji i šta znači za Krajišnike i Republiku Srpsku”, naveo je Arlov, obraćajući se djeci na Kozari.

On je zahvalio porodicama koje su u svoje domove primile djecu sa Kosova i Metohije.

Posjetu Nacionalnom parku “Kozara”, kao i Spomen-području “Donja Gradina” u opštini Kozarska Dubica organzovali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije.

Najbolji učenici sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj od 17. do 24. juna u organizaciji Odboru za pomoć Srbima Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske i u saradnji sa brojnim opštinama i osnovnim školama u okviru programa “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

U okviru ovog programa 650 djece iz višečlanih srpskih porodica sa cijelog Kosmeta boravi u 14 opština i gradova Srpske.

SRNA

Slične objave

Povodom početka školske godine MUP RS uputio apel vozačima da prilagode brzinu

admin

Vjernici islamske vjeroispovijesti proslavljaju Kurban-bajram

admin

Sutra pretežno sunčano i veoma toplo, uz maksimalnu temperaturu do 36 stepeni Celzijusovih

admin

PETROVO: Štab za vanredne situacije upozorio građane da ne koriste vodu iz rijeke Spreče

admin

Sutra sučano, temperatura do 36 stepeni Celzijusovih

admin

U Vukosavlju počelo uređenje putne infrastrukture

admin