Home GRADOVIDerventa Derventski vašar na Listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske

Derventski vašar na Listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske

by Dejan B.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS prihvatilo je prijedlog Muzeja Republike Srpske da se Lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa RS proširi sa tri nova elementa i to :„Derventskim vašarom“, „Banjalučkom kerom“ i hercegovačkim „Sirom iz mijeha“.

U obrazloženju koje je Odjeljenje za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeja Republike Srpske dostavilo Ministarstvu stoji da su u prethodnom periodu prikupljeni podaci za tri nova elementa nematerijalnog kulturnog nasljeđa te da su oni dobijeni u saradnji sa lokalnim zajednicama, nadležnim institucijama , grupama i odgovarajućim nevladinim organizacijama.

Prijedlog da se „Derventski vašar“ uvrsti na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa je dio projekta koji je pokrenula Narodna biblioteka „Branko Radičević“u Derventi, u saradnji sa Muzejom RS,a koji se odnosi na zaštitu kulturnog nasljeđa opštine Derventa.

Svi prijedlozi su pripremani u saradnji sa stručnim konsultantima iz Muzeja RS.

U obrazloženju prijedloga koji je dostavljen Ministarstvu prosvjete i kulture RS stoji:

„Derventski vašar je jedan od najznačajnijih događaja u Derventi koji se održava već 169 godina. Kada su Turci osvojili Bosnu ,porušili su stare bogomolje i crkve i skoro tri vijeka nisu dozvoljavali da se grade nove. Godine 1851. Sultan Abdul Hamid II je potpisao ferman kojim se dozvoljava pravoslavnim Srbima da u Derventi sagrade svoju crkvu. Pravoslavni vjernici su 28.avgusta na Veliku Gospojinu masovno prisustvovali osvećenju crkve i pripremili narodno slavlje. Od ovog događaja je pod okriljem crkve nastao Velikogospojinski vašar koji se,uz prekide zbog ratova, održao do današnjih dana“.

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ kažu da „Derventski vašar“ nije jedino kulturno dobro koje planiraju da zaštite na ovaj način.

„Pokrenućemo istraživanje etnomuzikoloških obilježja šargije i pjesme vezanu za šargiju i to tako što ćemo proći kroz sela i detaljno zabilježiti fotografijama, snimcima i tekstom istorijat i sadašnjost ovog instrumenta. Terenska istraživanja su najvažnija, a do sada nije bilo puno takvih istraživanja“, rekla je Mirjana Plisnić, direktor biblioteke.

derventa.ba

Preporučujemo