Home GRADOVIDerventa Derventa: Uručena posthumna odlikovanja za 45 boraca VRS

Derventa: Uručena posthumna odlikovanja za 45 boraca VRS

by admin

U Derventi je danas uručeno 45 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog grada i opštine Petrovo, koje je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala Medaljom zasluga za narod.

Posthumna odlikovanja članovima porodica 39 poginulih boraca iz Dervente i šest iz opštine Petrovo uručili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i gradonačlenik Dervente Milorad Simić.

Župljanin je rekao novinarima da Republika Srpska na ovaj način još jednom pokušava da zahvalnost ovim porodicama za žrtvu koju su njihovi najmiliji dali za Srpsku i za slobodu srpskog naroda.

“Ono što mi danas imamo i što se napada kao što se žestoko napadalo devedesetih godina je nešto u čije temelje su ugrađeni životi naših heroja, iz reda srpskog, ali i drugih naroda koji su se borili u Vojski Republike Srpske”, naglasio je Župljanin.

Prema njegovim riječima, zbog toga ta žrtva ne daje pravo nikome da ih zaboravi i ne daje pravo nikome na trgovinu ili pogađanja sa Republikom Srpskom.

“Bolje je dodijeliti priznanja danas nego zaboraviti ih i nikada to ne učiniti, jer porodica i žrtve zaslužuju da Republika Srpska mora stalno da vodi brigu nezavisno od toga koja je politička opcija na vlasti”, dodao je Župljanin.

On je poručio da danas više nego ikad potrebno svesrpsko jedinstvo u zaštiti onih vrijednosti koje su borci stvorili i dali.

“Žrtva njihovih najmilijih je svetinja i zbog toga svi moramo da ih poštujemo”, rekao je Župljaanin.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić kaže da 39 porodica poginulih boraca iz Dervente prima posthumna priznanja za svoje najdraže koji su živote dali u otadžbinskom ratu.

“Danas smo domaćini i za šest porodica iz Petrova. Životi njihovih najdražih se ne mogu nadoknaditi, ali može se odati priznanje, kao sjećanje na ljude koji su dali ono najsvetije – život. Moje mišljenje je da u ovom vremenu sabornosti manjka, ali neka je vječna slava i hvala ovim dragim ljudima”, rekao je Simić.

Željko Kovačević iz Donje Lupljanice danas je primio odlikovanje za brata Zorana, koji je poginuo na rejonu Bijelog Brda.

“Trebalo bi se malo više pobrinuti za djecu poginulih boraca. Iza brata je ostalo dvoje djece. Odlikovanje znači mnogo, zahvaljujem se na organizaciji i dodjeli”, rekao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Petrovo Dušan Dujković ističe da je iz ove lokalne zajednice odlikovano šest poginulih boraca.

“Tih šest momaka zalsužili su odlikovanja, dali su svoje živote, ono najdragocjenije. Drago mi je što se dodjela priznanja privodi kraju, jer ima roditelja koji neće dočekati da prime odlikovanje koje će ih podsjećati na njihove sinove”, rekao je Dujković.

Predsjednik Republike Srpske povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra – Dana poginulih i nestalnih u odbrambeno- otadžbinskom ratu Republike Srpske, odlikovala je 396 poginulih boraca VRS Medaljom zasluga za narod.

SRNA

Preporučujemo