Home GRADOVIDerventa Derventa: Startovala biciklistička trka Beograd-Banjaluka

Derventa: Startovala biciklistička trka Beograd-Banjaluka

by admin

Iz Dervente je danas startovala posljednja, finalna etapa 16. Međunarodne biciklističke trke “Beograd-Banjaluka 2022” tokom koje će učesnici morati da savladaju 155 kilometara do grada na Vrbasu.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić je otvorio početak pete etape 16. Međunarodne biciklističke trke Beograd -Banjaluka.

Gradonačelnik Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo što je Derventa domaćin biciklista, ističući da je već 13 godina dio ove priče.

“Danas smo i našu dječicu animirali da učestvuju, da se malo takmiče, što ne znači da u skorije vrijeme neki od njih neće učestvovati u ovoj trci” rekao je Simić novinarima.

On je izrazio zahvalnost organizatorima trke koja je okupila učesnike iz većeg broja zemlja i istakao uspješnu saradnju sa njima.

“Dobro je da ponesu jednu lijepu uspomenu iz Dervente, dvije noći su noćili u našem gradu. Pobjedniku unaprijed čestitam”, rekao je Simić.

Direktor trke Vladimir Kuvalja kaže da je zadovoljan onim što su uradili on i njegovi saradnici, kao i gradovi domaćini koji su podržali cijelu organizaciju, a takmičare je poslužilo i lijepo vrijeme.

Kuvalja je naveo da se posljednja etapa vozi dva kruga kroz Derventu, nakon toga ide se preko Srpca, Razvoja, Gradiške i Laktaša do Banjaluke.

Biciklisti će od Dervente preko Srpca, Gradiške i Laktaša do cilja u Banjaluci morati da savladaju 155 kilometara.

Završnica trke i proglašenje pobjednika je u 16.00 časova kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, a svečanosti će prisustvovati i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.

Međunarodna biciklistička trka “Beograd-Banjaluka”, u kojoj učestvuju takmičari iz 30 zemalja, među kojima su SAD, Kanada, Novi Zeland, Slovenija, Bugarska, Italija i Francuska, startovala je 13. aprila iz Beograda.

Poljak Alan Banašek juče je pobjedio u četvrtoj etapi od Doboja do Prijedora. On je bio najbrži i u prvoj etapi od Beograda do Obrenovca.

Pobjednik druge etape bio je biciklista Filipe Fortin iz njemačke ekipe “Maloja puš bajkers” koji je najbrže prevezao dionicu od 122 kilometra od Obrenovca do Bijeljine.

Poljak Jakub Kačmarek pobjednik je treće, najteže etape Međunarodne biciklističke trke “Beograd-Banjaluka”, koja je vožena od Bijeljine do Vlasenice.

Prva trka održana je 2007. godine uz učešće svega pedesetak biciklista na startu, a sada se za ukupnog pobjednika takmiči 175 biciklista, što je, prema pravilima Međunarodne biciklističke unije, maksimalan broj.

Generalni pokrovitelj ove trke je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Stalni partneri u organizaciji trke su resorna ministarstva za sport Srbije i Srpske, ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, kao i gradovi domaćini etapa koji godinama pružaju nesebičnu podršku organizatorima.

Posavske novosti

Preporučujemo