Derventa predstavljena na konferenciji u Istanbulu

U okviru projekta kojeg, između ostalih, finansira Delegacija Evropske unije u BiH održana je Konferencija u Istanbulu u periodu od 13.10. do 17.10.2014. godine.

Tema Konferencije je bila vezana za finansiranje projekata iz Predpristupnih fondova EU kroz održivi razvoj i regionalno povezivanje zemalja kandidata za EU i Turske. Po 5 predstavnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije (ukupno 25 učesnika) predstavljalo je područje tzv. Zapadnog Balkana. Na Konferenciji su obrađene konkretne teme koje će biti finansirane u narednim godinama iz Fondova EU i Turske prije svega u ruralnom dijelu, organskoj proizvodnji te izgradnji demokratskih institucija u zemljama Zapadnog Balkana.

Jedan od 5 članova koji su predstavljali Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu bio je Dragan M. Pajić, građanski aktivista iz Dervente, koji je u jednom dijelu Konferencije objasnio komparativne prednosti ulaganja sredstava iz Fondova na području opštine Derventa i opština iz okruženja vodeći, prije svega, računa o jačanju privrednih i proizvodnih kapaciteta. Kroz ove aktivnosti može se u narednom periodu očekivati i veće potencijalne investicije koje će se realiziovati kroz konkretne projektne prijedloge uz finansijsku pomoć zajedničkih Fondova.

Dragan M. Pajić, građanski aktivista