Derventa poslala poruku: “Ne vidimo razlike, svi smo isti”.

U Derventi je danas obilježen Svjetski dan osoba Daunovoim sindromom, a prigodan program priredili su učenici Stručne i tehničke škole, koji su poručili – “Ne vidimo razlike, svi smo isti”.
Učenici Stručne i tehničke škole, zajedno sa profesorima i pedagozima, sa šarenim balonima u rukama i obuvenim različitim čarapama, prošetali su ulicama grada do centralnog spomen-obilježja, gdje su za članove Udruženja “Sunce” i Centra “Budućnost”, ali i druge sugrađane izveli program, nakon čega su pušteni šareni baloni.

Kod gradske fontane nastavljeno je druženje i radionica izrade čestitki i crtanja.

Predsjednik Savjeta učenika Stručne i tehničke škole Jelena Kuzmanović, učenik četvrtog razreda, rekla je da su se potrudili da na što bolji način obilježe ovaj dan, a da su ideju dobili od Mreže savjeta učenika dobojske regije.

“Savjet učenika naše škole je odlučio da što bolje pripremi program, da podržimo svu djecu koja su po bilo čemu različita. Naš moto glasi: `Ne vidimo razlike, svi smo isti`”, kaže Kuzmanovićeva.

Predsjednik Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce” Derventa Tatjana Spasojević rekla je da ovo udruženje ima 137 članova, od kojih njih šest sa Daunovim sindromom.

“Ovaj lijep gest učenika Stručne i tehničke škole nas je zaista obradovao. Iz Dervente možemo poslati poruku da smo svi jednaki, da se zajedno družimo i živimo”, istakla je Spasojevićeva.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi ove bolesti prisutnost tri, umjesto dva hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Simbol ovog dana su šarene čarape jer ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti, te se nošenjem šarenih čarapa pokazuje podrška borbi ovoj populaciji, kako bi se što bolje integrisala u društvo.

SRNA