Home GRADOVIDerventa Derventa: Osveštan spomenik u parku kod Starog mosta

Derventa: Osveštan spomenik u parku kod Starog mosta

by admin

 U Derventi je danas osveštan Spomenik u parku kod Starog mosta na rijeci Ukrini, na kojem su ispisana imena 43 poginula borca Vojske Republike Srpske i šest civilnih žrtva proteklog rata.

Nakon osveštanja spomen-obilježja, služen je parastos, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće.

Nekadašnji pripadnik 27. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Vojislav Sibinčić rekao je da je 14 poginulih boraca iz Mjesne zajednice Ukrina.

“Ostali čija su imena ispisana na spomenik došli su da žive u našu mjesnu zajednicu iz drugih krajeva i sa sobom su donijeli posmrtne ostatke najmilijih”, naveo je Sibinčić.

Jovo Ristić, čiji je brat Rodoljub poginuo 1992. godine na ozrenskom ratišu i koji je posmrtno odlikovan Medaljom majora Milana Tepića za iskazanu hrabrost, rekao je da je ovaj spomenik odavno trebalo da bude osveštan, jer je podignut u spomen na one koji su dali živote za Republiku Srpsku.

On kaže da je njegov brat bio maloljetni borac Vojske Republike Srpske, koji je odrastao u višečlanoj porodici sa devetoro djece na Ozrenu, a poginuo je braneći kućni prag na Vijencu krajem 1992. godine.

Vijence su na spomenik položili članovi porodica ubijenih, delegacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštinske Boračke organizacije.

Vijenac je položio i predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović, a u ime gradonačelnika Dervente izaslanik Staniša Mikerević, koji je i šef Odsjeka za boračko invalidsku zaštitu, te delegacije političkih partija.

SRNA

Preporučujemo