Home GRADOVIDerventa Derventa: Osveštan spomenik nastradalim Srbima u Novim Lužanima

Derventa: Osveštan spomenik nastradalim Srbima u Novim Lužanima

by Dejan B.

Spomen – obilježje u Novim Lužanima podignuto u znak sjećanja na nevino stradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, poginule pripadnike oslobodilačke vojske u tom ratu te poginule borce Vojske Republike Srpske u Odbrambeno – otadžbinskom ratu danas je osveštan, a prvi put je i služen pomen za četvoricu poginulih mještana u posljednjem ratu, položeni su vijencu i upaljene svijeće.

Spomenik u Novim Lužanima kod Dervente na kome je uklesano 70 imena, svjedoči o stradanju Srba u Drugom svjetskom i Odbrambeno otadžbinskom ratu , i njihovoj borbi za očuvanje ognjišta. Jedno od imena je Predrag Bardak, koji je dao život braneći svoj narod u  u Hrvatskoj.  29 godina nakon njegove pogibije,  Predrag i njegovi saoborci dobili su zasluženi spomenik, kaže njegov brat Đorđe.

Predsjednik Boračke organizacije Derventa Čedo Vujučić kaže da svi srpski stradali borci i civili zaslužjuju dostojno spomen oblježje.

Osveštanju spomenika i parastosu prisustvovao je i gradonačelnik Milorad Simić, koji  je istakao da je tužno što je prošlo toliko godina do postavljanja i obnavljanja spomen – obilježja u Novim Lužanima.

– Iako je u dušama porodica njegovana uspomena na stradale i poginule, značajno je to što će buduće generacine i pokoljenja znati šta se desilo sa njihovim precima jer su Novi Lužani nastradalnije selo na području Dervente – kazao je Simić

Pored predstavika gradksih vlasti, vijenac na spomen – obilježje položili su članovi porodica poginulih boraca, delegacije Mjesne boračke organizacije i Gradske boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila te političkih partija.

TV K3

Preporučujemo