Home GRADOVIDerventa Derventa: Održan sastanka proizvođača ribe

Derventa: Održan sastanka proizvođača ribe

by Dejan B.

U Derventi je održana sjednica ,,Grupacije udruženja’’ koja je okupila brojne proizvođače ribe sa teritorije Republike Srpske. Organizatori ove sjednice bili su predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Grupacije udruženja ,,Proizvođači ribe’’ a tom prilikom govorilo se o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju uzgoj ribe.

Domaćin sjednice bilo je privredno društvo ,,Ribarstvo Marjanović’’ Derventa.

Pad proizvodnje ribe posebno šarana kao i same podsticajne mjere koje nisu dale pozitivni rezultat, jedan su od glavnih problema sa kojima se suočavaju proizvođači ribe u Srpskoj. Oni kažu da tokom koronavirusa, riba bilježi izrazit pad cijene što dodatno otežava situaciju. Navode da ih u životu može održati samo dobar podsticaj.

Iz Privredne komore kažu da je osnova svega poboljšati poslovni ambijent u oblasti proizvodnje ribe zbog čega su i ranije vođeni važni sastanci sa Ministarstvo poljoprivrede šumarstva  i vodoprivrede.

Navode i da će od sada proizvođači moći aplicirati za kapitalne investicije dok su im i na raspologanje neke druge mjere.

Sekretar udruženja poljoprivrede i prehranbene industrije pri Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa navodi da je jedna od tih mjera koja se odnosi na otkup i preradu konzumne ribe a sve kako bi se ostvarilo bolje povezivanje domaćih primarnih proizvođača sa domaćom prehrambeno-prerađivačkom industrijom.

Podršku proizvođačima na sastanku je dao prvi čovjek Dervente. On kaže kako je uvijek spreman uticati na to da se poboljša položaj proizvođača ribe u Srpskoj.

Okupljeni su istakli da pastrmka bilježi rast u odnosu na neke druge vrste ribe. Istaknuto je i da je na prošlogodišnjem nivou zabilježena proizvodnja od 2000 t pastrmke i šarana pri čemu je poručeno da se u narednom periodu očekuje značajan rast proizvodje šarana.

TV K3

 

 

Preporučujemo