Home GRADOVIDerventa Derventa među najrazvijenijim opštinama u BiH: Poput feniksa se iz pepela digla!

Derventa među najrazvijenijim opštinama u BiH: Poput feniksa se iz pepela digla!

by admin

Iz pepela do visina. Tako bi se mogao nazvati razvoj opštine Derventa u posljednjih 25 godina. Ratni vihor opustošio je Derventu i okolna mjesta 1992. godine, iza sebe ostavio samo jad, bijedu i ruševine, ali napaćeni stanovnici ove opštine odbili su da se predaju.

Krenuli su od nule, visoko uzdignute glave, naoružani samo nadom u bolje sutra, te strpljivim i predanim radom, izgradili nešto našta svi moraju da budu ponosni – opštinu za primjer.

Derventa je trenutno jedna od najrazvijenih opština u Bosni i Hercegovini, bilježi razvoj u skoro svim granama privrede, a najveći u ugostiteljstvu i trgovini. Nakon toga slijede slijede turizam, sport i kultura.

Administrativna stopa nezaposlenosti je jedna od najmanjih u BiH. Iznosi 27,92 odsto, što je znatno manje od stope nezaposlenosti u Republici Srpskoj (35,6 odsto).

“U posljednjih deset godina Derventa doživljava istinski preporod. Nosioci smo izvoza u dobojskoj regiji, u kojem učestvujemo sa 54 odsto, a značajno je učešće i na republičkom nivou od preko 10 odsto. Sve više inostranih firmi je zainteresovano za projekte na teritoriji naše opštine, jer smatraju da ovdje imaju dobre uslove za poslovanje. Prednjače firme iz Austrije i Italije, ali ima ih i iz ostalih zemalja. Uradili smo mnogo u prethodnom periodu, ali nećemo se na tome zaustaviti”, rekao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Da Simićeve riječi nisu bez osnova potvrđuju i statistički podaci. Na teritoriji opštine Derventa registiovano je, naime, 231 preduzeće, a samo u posljednje dvije godine otvorilo se skoro 40 novih firmi. Novih projekata je na pretek, a jedan, veoma značajan, je već završen.

Riječ je, naime, o Tržnom centru “Riteil park”, koji je izgrađen na putu od Dervente prema Brodu, površine 6.000 kvadrata. To je, ujedno, najveća poslijeratna pojedinačna investicija na prostoru opštine, a investitor je preduzeće iz Dervente – “Elektron grupa”.

Direktor “Elektron grupe” Miladin Preradović naglašava da se radi o višemilionskoj investiciji, te da ovakva vrsta tržnih centara do sada nije građena u BiH.

“Izgradnja ‘Riteil parka’ je trajala oko godinu dana. To je zaista specifičan objekat, jer je svaki poslovni prostor autonoman u smislu energije, ulaza, mogućnosti dostave robe, pa tako i u smislu radnog vremena. Zahvaljujući takvoj vrsti gradnje cijene zakupa poslovnih prostora su niže, pa bi, samim tim, i cijene proizvoda trebale da budu niže”, rekao je Preradović za Press i dodao da je iznenađen velikim interesom zakupaca.

“Najveći prostor zakupio je Bingo, a pored njega tu su još Didako, Juventa, Jisk, Retro šuz… Zbog velike potražnje, naredne godine ćemo izgraditi još jednu lamelu”.

“Riteil park” se otvara u srijedu, 24. avgusta.

http://pressrs.ba/

Preporučujemo