Derventa 1.januara dobila adresni registar

Od 1.januara ove godine svi postojeći objekti kao i oni što će tek da budu izgrađeni dobiće svoje kućne brojeve.

To je omogućio elektronski adresni registar, zahvaljujući kojem se Derventa svrstava u red prvih opština u BiH koje su ovaj projekat sprovele do kraja. Adresni registar je dio velikog projekta u oblasti zemljišne administracije u BiH,koji je podržala Kraljevina Švedske u saradnji sa Republičkom geodetskom upravom

Načelni Odjeljenja za stambeno –komunalne poslove Goran Jevtić je rekao da će sva rješenja o kućnim brojevima biti podijeljena u toku godine i da će ih svi dobiti na kućne adrese.

“Oni koji ne preuzmu rješenja na kućnom pragu, ista mogu preuzeti u nadležnom odjeljenju“, rekao je Jevtić i naglasio da je u okviru ovog projekta napravljen centralni adresni registar koji se nalazi u Banjaluci i podaci o kućnim brojevima su pohranjeni u njemu.

Ovo će znatno olakšati posao Ministarstvu unutrašnjih poslova i građanima prilikom izdavanja ličnih identifikacionih dokumenata.

„Stanovnici više neće morati da dolaze u opštinu po uvjerenja o prebivalištvu već će MUP to imati u svom registru“, istakao je Jevtić.

U rješenjima o dodjeli kućnog broja navode se uslovi koji su propisani zakonom kako treba da izgleda tabla sa brojem, u smislu dimenzija, materijala, boje, a građani će biti dužni da sami pribave ove table.

Građani bi trebali ispoštovati ovu zakonsku odredbu i do kraja godine na svojim objektima istaknuti kućni broj.

derventa.ba