Home GRADOVIDerventa Delegacija slovenačkog LOT tima razgovarala sa gradonačelnikom Simićem

Delegacija slovenačkog LOT tima razgovarala sa gradonačelnikom Simićem

by admin

Dobra saradnja LOT timova EUFOR-a i Grada Derventa potvrđena je današnjom posjetom slovenačkog Lot tima EUFOR-a.

Ova saradnja datira još od 2004.godine kada je Čileanski Lot tim bio smješten u Derventi i nastavljena je i poslije premještanja ovog tima u Banjaluku. Inače, LOT kuće predstavljaju vezu između snaga EUFOR-a i civilnog okruženja tj. pružaju informacije komandantu EUFOR-a o radu sa lokalnim zajednicama i vladinim i nevladinim organizacijama.

Slovenija je početkom marta i zvanično od Čilea preuzela tzv. LOT kuću u Banjaluci , a slovenački vojnici su već od sredine marta počeli sa radom.

Šef slovenačkog LOT tima major Viljem Kovačič i zastavnik Štefan Tomanović razgovarali su sa gradonačelnikom Miloradom Simićem, koji ih je upoznao sa dosadašnjom uspješnom saradnjom Dervente i snaga EUFOR-a te sa aktuelnim društvenim i privrednim kretanjima u Derventi.

Gradonačelnik je podsjetio da je u proteklom periodu ostvarena dobra saradnja sa slovenačkim i austrijskim snagama EUFOR-a, koje su svojim aktivnostima doprinijele uspješnoj realizaciji nekih projekata na području Dervente i koje su razvile dobru saradnju sa civilnim strukturama u lokalnoj zajednici odnosno sa Civilnom zaštitom, Opštinskom organizacijom Crvenog krsta i Vatrogasnom jedinicom Derventa.

Slovenački LOT tim broji osam članova, od čega tri patrole sa po dva člana. Biće aktivni u deset opština u blizini Banjaluke. Svaka patrola Vojske Slovenije djelovaće u tri do četiri opštine.

 

derventa.ba

Preporučujemo