“Dan otvorenih vrata” vjerskih objekata u okviru projekta PRO-Budućnost – FOTO

U Derventi je danas održan „Dan otvorenih vrata“ u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Međureligijskim vijećem BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Nansen dijalog centrom Mostar.

„Dan otvorenih vrata“ je osmišljen u formi posjeta vjerskih objekata tokom kojih su predstavnici crkava i vjerskih zajednica mlade upoznali sa svojim vjerskim objektima i dali im svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Tokom „Dana otvorenih vrata“ učesnici će imali  priliku da posjete hram Uspenja Presvete Bogorodice gdje je o hramu i pravoslavnoj vjeri govorio protonamjesnik Ilija Jović, kao i Ali Aginu džamiju gdje je govorio glavni derventski imam Beraz Pašanović.

Tokom obilaska crkve sv. Juraja Mučenika o katoličkoj vjeri, te objektima govorio je svećenik Ivan Kopić, dok je o istorijatu Ukrajinsko grko-katoličke crkve, kao i vjere, govorio sveštenik Petar Sitnik.

Ispred Međureligijskog vijeća BiH, posjeti i predvanjima prisustvovao je Emir Kovačević.