Home GRADOVIDerventa Članovi pčelarskog društva „Lipa“ iz Dervente posjetili 10. Festival zimnice u Koceljevi u Srbiji

Članovi pčelarskog društva „Lipa“ iz Dervente posjetili 10. Festival zimnice u Koceljevi u Srbiji

by admin

Članovi pčelarskog društva „Lipa“ iz Dervente posjetili su u subotu (29.09.) 10. Festival zimnice u Koceljevi u Srbiji, te jedno pčelarsko domaćinstvo i manastir Kaona.

Dervenćani su na jubilarnom Festivalu zimnice, na brojnim tezgama, mogli da razgledaju i kupe slane i slatke te proizvode od mesa, voćne sirupe, rakije, slatkiše, suvo i kandirano voće, kao i proizvode domaće radinosti. Domaćini su gostima na festivalu obezbjedili i ručak, a pripremili su svadbarksi kupus, škembiće i druge specijalitete iz zapadne Srbije.

Inače, Festival zimnice u Koceljevi za dva dana trajanja posjeti oko 15.000 ljudi i riječ je o najvećem sajmu ovog tipa u Srbiji. Dio Festivala je i takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, a svojevrstan rekord oboren je ove godine jer su u više 300 kotlića takmičari spremali gulaš od divljači. Na Festivalu zimnice organizovan je i prigodan kulturno zabavni program.

Prije dolaska na Festival, dvadeset članova „Lipe“ posjetili su pčelarsko domaćinstvo Ašković nadomak Koceljeve, te sa domaćinom razmijenili iskustva.

Po povratku kući Dervenćani su posjetili manastir Kaona koji se nalazi u opštini Vladimirci. Nakon obilaska manastirskog kompleksa – crkava, krstionice i izvora, pećine, jezera, Dervenćani su se uz ručak družili sa bratstvom manastira.

Tekst: Damir Kljajić

Preporučujemo