Home Vijesti plus + Cigarete u BiH poskupljuju od 1. januara

Cigarete u BiH poskupljuju od 1. januara

by admin

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2022. godinu.

Kako je pojašnjeno u saopštnju UIO BiH, prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2022. godine minimalna akciza iznosiće 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

“Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje. Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosiće 133,20 KM po kilogramu”, navodi se u saopštenju.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, kako se navodi, formirane shodno ovoj odluci, poreski obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 30. novembra 2021. godine.

Upravni odbor UIO usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća putarina za 2022. godinu.

Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila i to na određenu količinu koju odobri UO UIO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

Ova odluka primjenjivat će se od 1.januara 2022. godine, a za njenu provedbu zadužena je UIO koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvještaja o njenoj realizaciji.

UO UIO na današnjoj sjednici, koja je održana putem video linka, razmatrao je niz odluka, izmjena i dopuna podzakonskih akata, incijativa te pregled aktivnosti UIO posljednja tri mjeseca gdje je ustanovljeno da su prihodi od PDV-a u značajnom porastu u odnosu na isti period prošle godine.

nezavisne.com

Preporučujemo