Home GRADOVIDerventa Centar “Budućnost” svečanom akademijom obilježio 70 godina postojanja i rada

Centar “Budućnost” svečanom akademijom obilježio 70 godina postojanja i rada

by admin

Javna ustanova Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” Derventa svečanom akademijom u Centru za kulturu obilježila je 70 godina postojanja i rada.
Pomoćnik ministra zdralja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je novinarima da će Centar “Budućnost” u budućnosti biti specijalistički centar gdje se obrazuju i vaspitavaju slijepa i slabovida djeca u Republici Srpskoj.

“Trenutno ovdje ima 47 učenika u školi, 27 djece ide u Dnevni centar.
Ministarstvo je osnivač ustanove, a 70 godina rada ove ustanove je sa prepoznatljivim rezultatima. Nastavno osoblje koje radi je veoma kvalitetno i stručno”, rekla je Sladojevićeva.

Ona je dodala da Ustanova “Budućnost” za djecu predstavlja drugi dom i porodicu jer u istoj ustanovi borave, školuju i obrazuju se.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić izjavila je da Centar “Budućnost”, osim inkluzije školuje djecu koja imaju određene poteškoće u redovnoj nastavi.

“Imamo četiri centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, a jedan od njih je u Derventi. Vlada Republike Srpske u 2018. godini izdvojila je više od 3.100.000 KM za ova četiri centra, gdje je zaposleno 209 radnika”, rekla je Ćućićeva.

On je dodala da je u redovnom obrazovanju 1470 djece sa poteškoćama u razvoju i da su obezbijeđena 244 asistenta za ovu školsku godinu.

Direktor Centra “Budućnost” Vladan Popović rekao je da imaju 41 zaposlenog, od kojih u zaštitnim radionicama radi 10 radnika, a ostalo su nastavno osoblje, osoblje dnevnog centra i uprave.

“Obilježvanje jubileja 70 godina počeli smo svečanom akademijom, a nastavićemo 15. oktobra na Dan bijelog štaba promocijom monografije i danom otvorenih vrata. Ponosni smo na jubilej, poslujemo pozitivno”, rekao je Popović.

On je dodao da su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Vlade Republike Srpske počeli realizaciju programa ranog tretmana za slijepu i slabovidu djecu na prostoru cijele Republike Srpske, kako bi što kvalitetnije i bolje pripremili djecu za obrazovni sistem.

Značajan jubilej čestitao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je prisustvovao svečanoj akademiji.

“Derventa je u dobroj mjeri u bivšoj Jugoslaviji i sada prepoznatljiva po Zavodu za slijepa i slabovida lica `Budućnost`, a današnjem Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Pomažemo i činićemo i dalje, da napravimo i korak više”, rekao je Simić.

Svečanosti su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vesna Jungić i Igor Žunić, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Milan Đukić, potpredsjednik Skupštine opštine Derventa Slaven Gojković, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić, štićenici Centra “Budućnost” i njihovi roditelji, kao i drugi gosti.

SRNA

Preporučujemo