Home GRADOVIBrod Brod: Održano prvo “Pokrovsko pjesničko saborovanje” i promocija zbornika (Foto)

Brod: Održano prvo “Pokrovsko pjesničko saborovanje” i promocija zbornika (Foto)

by Dejan B.

U Brodu je održana Pjesnička manifestacija “Pokrovsko pjesničko saborovanje” i promocija istoimenog zbornika, uz učešće pjesnika iz Republike Srpske.

Učesnici sinoćne manifestacije posjetili su Hram Pokrova Presvete Bogorodice u kojem su upoznati o njegovoj istoriji, nakon čega je upriličen nastup članova Kulturno-umjetničkog društva “Duško Trifunović” iz Broda.

Promocija zbornika “Pokrovsko pjesničko saborovanje”, priređivača Nenada Simića iz Dervente, objavljena je u izdanju derventskog Srpskog književnog kluba “Vihor” Derventa i Crkvene opštine Brod, a promovisana je u prostorijama Svetosavskog doma, gdje su i pjesnici učesnici recitovali pjesme.

Simić je istakao da je u zbirci sedamdesetak autorskih radova pjesnika iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije i Australije.

“Blagoslov za održavanje manifestacije `Pokrovsko pjesničko saborovanje`, a povodom proslavljanja Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave hrama i opštine Brod, dobili smo od Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Pjesnici su dostavili po dvije pjesme koje su uvrštene u zbornik, a čiju promociju smo održali sada jer mjere zabrane u vezi virusa korona nisu dozvoljavale”, rekao je Simić novinarima.

On dodaje da je najveća vrijednost okupalja u Brodu da se čini u slobodi, da se utvrđuje prisustvo na kulturnoj i javnoj sceni, da se jača prisustvo uz crkvu.

„Vjerujem da ima raspoloženja, nade i vjere kod predstavnika Opštine Brod da sva buduća Pokrovska pjesnička saborovanja budu materijalno i moralno podržana s ciljem da postanu tradicionalna na radost svih onih koji vole da izgrađuju, sabiru, čuvaju, prenose tradiciju i običaje na sve buduće generacije. Kada ima vjere i nade nađe se i načina“, rekao je Simić.

Iz Dervente na pjesničkoj manifestacji su učestvovali i Savko Pećić Pesa, Milorad Mišo Đurđević, Slobodan Lejić, Olja Balešević, Boro Petković, Snježana Kukić, Vesna Marković

Sadržaj zbornika je obogaćen radovima učenika osnovnih škola iz Broda.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović istakao je da pjesničko saborovanje o velikom prazniku Pokrovu Presvete Bogoriodice skroman dar narodu i Crkvi, sa molitvama da svojim Svetim Pokrovom zaštiti sav vjerni narod svijeta, pa i Brod.

“Ove pjesme zapravo nisu ništa drugo do tihe molitve i molitveni vapaj. U njima se slavi i moli, preklinje i prašta, a sve za radi blagoslova Božijeg vjernom narodu srpskom. U saradnji sa Klubom `Vihor` objavićemo novi konkurs za drugi zbornik”, rekao je Teofilović.

Teofilović je naveo da je u planu da manifestacija i saborovanje pjesnika bude običaj i tradicija u opštini Brod, te da će u narednim danima početi priprema za održavanje druge pjesničke manifestacije u oktobru.

U ime Saveza srpske dijaspore Slovenije i Srpske biblioteke “Vuk Karadžić” iz Ljubljane, Simić je uručio specijalna priznanja sa zlatnom značkom protojereju-stavroforu Željku Teofiloviću i Boračkoj organizaciji opštine Brod.

Priznanje je dodijeljeno za izuzetne rezultate na očuvanju srpske kulturne baštine, pružanja nesebične pomoći oko organizacije i saradnje.

Pjesničkoj manifestaciji prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, načelnik opštine Brod Zoran Vidić sa saradnicima, predstavnici Boračke organizacije Brod i značajan broj posjetilaca.

Preporučujemo