Bračni par iz Dervente za života sebi pravi zadušno slavlje!

Bračni par Marić iz Pojezne organizovao sebi zadušno slavlje za života, na koje je pozvao familiju i prijatelje, ali i brojne novinarske ekipe iz okruženja

Ovih dana na adrese brojnih redakcija u regiji stigla je neobična pozivnica u kojoj bračni par Dragan i Dragica Marić iz Pojezne kod Dervente pozivaju novinarske ekipe da dođu na njihovu “zadušnu večeru”.

Marići su poslali pozivnice u kojima napominju da žele da svoje slavlje organizuju u prisustvu što većeg broja televizijskih ekipa, novinara i fotoreportera.

pozivnica zadusni 2

Zadušno slavlje će biti organizovano 20. avgusta, ali bračni par Marić uredno zahtijeva od novinara da do kraja juna potvrde svoje prisustvo, kako bi na vrijeme obezbijedili dovoljno mjesta u restoranu za sve zvanice.

Iz svega se da zaključiti da se dvoje supružnika veoma vole, i da žele jedno drugo, za života, dostojno da “isprate” na onaj svijet.

Ovo neobično zadušno slavlje koje Marići sebi organizuju za života relativno je rijetka pojava, ali ne i nova. Naime, još 2000-te godine u prijedorskom naselju Saničani, jedan bračni par (i danas su živi), organozovao je sebi zadušno slavlje, na kojem su bili njihova djeca, kumovi, prijatelji, komšije i brojne uzvanice. O ovoj “fešti” se mjesecima kasnije pričalo u Prijedoru i okolini.

pozivnica zadusni 3

Svoju želju su ispunili, a znatiželjnima objasnili da im je namjera bila da im djeca nakon njihove smrti nemaju nikakvih obaveza osim da ih sahrane, jer su i spomenik sebi podigli za života.

Ovakvi primjeri otvaraju brojna pitanja o hrišćanskom tumačenju narodnih običaja koji su se praktikovali nakon smrti, ali i o vjerovanju u zagrobni život i vaskrsenje.

istinito.com