“Bosiljkovići” završili turneju po Danskoj i Švedskoj – FOTO

Članovi Kulturno umjetničkog društva mladih ,,Bosiljak” iz Dervente vratili su se sa turneje iz Švedske i Danske. Dvadeset šest članovi KUDM ,,Bosiljak” iz Dervente provelo je nezaboravne trenutke u ovim skandinavskim zemljama, tačnije gradovima Geteborgu, Halmstadu i Malmeu u Švedskoj i Kopenhagenu u Danskoj.

KUDM ,,Bosiljak” putovao je u ove zemlje jednim posebnim i lijepim povodom na poziv domaćina Srpskog saveza u Švedskoj. Srpski savez u Švedskoj i Udruženje srpskih Krajišnika obilježili su jubilej – 25 godina postojanja i rada. Bosiljak je bio jedini gost na centralnoj jubilarnoj proslavi 25. godina postojanja i rada Srpskog saveza U Švedskoj i Srpskog društva ,,Krajišnici” iz Halmstada u Švedskoj, koji je učestvovao u kulturno – umjetničkom programu.

Na čelu ovih udruženja se nalazi Tomislav Čolić i Dragan Bjelić iz Republike Srpske. Centralni događaj bio je u subotu, kada su Bosiljkovići prisustvovali liturgiji i slavi Srpske pravoslavne crkvene opštine ,,Sveta Petka” u Halmstadu, kao i osvećenju placa i kamena temeljca za izgradnju Duhovnog centra u ovom gradu. Naveče je održana završna svečana manifestacija povodom dvadeset pet godina rada ova dva udruženja, gdje su prisustvova ugledni gosti iz Srbije i Republike Srpske.

Ovim događajima prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, načelnik opštine Kozarska Dubica, ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj i vladika britansko –skandinavski g. Dositej kao, 28 Udruženja koja djeluju u Švedskoj i drugi ugledni gosti iz Švedske. Predsjednik Dodik čestitao je “Bosiljkovićima” na kvalitetno i dobro izvedenom programa, a upriličeno je i zajedničko fotografisanje.

“Bosiljak” je učestvovao u kulturno-umjetničkom programu na svim ovim događajima, a za ovu priliku pripremljen je raznovrsan i bogat program od duhovnih pjesama preko igara iz Republike Srpske, Srbije i Makedonije do Ruskih igara. Na izvedeni program bilo je ovacija, suza oduševljenja, tako da su “Bosiljkovići” svoj nastup u Halmstadu završili bisom.

Ocjena publike i domaćina da u predhodnom periodu postojanja ovih udruženja nije bilo ljepšeg i kvalitetnijeg programa od ovog koji su izveli derventski folkloraši.

Prva stanica ovog društva bio je Geteborg, gdje su domaćini bili članovi Kulturno-umjetničkog društva ,,Sinđelić” iz Geteborga. Druga destinacija bila je Danska i to Kopenhagen, gdje su domaćini bili članovi KUD ,,Jelek” iz Geteborga. U Halmstadu ,,Bosiljak” je imao posebnu čast i priliku da posjeti najveću, najsavremeniju i najmoderniju biblioteku u Evropi. Pored Halmstada i Geteborga u Švedskoj, Dervenćani su posjetili i mjesto Smedjerid kod Malmea i prvi Srpski Manastir Pokrova presvete Bogorodice u Švedskoj, gdje ih je ugostio lično vladika Dositej sa bratstvom manastira. Ovo je prvi Pravoslavni manastir u Švedskoj koji je počeo da funkcioniše od 2000 godine. Završna posjeta bila je Malmeu i obilazak svih važnijih znamenitosti ovog grada.

U ovim mnogo zanimljivim i interesantnim zemljama, specifičnim po mnogo čemu , ostvareni su kontakti sa većinom srpskih udruženja, a predsjednik Srpskog Saveza u Švedskoj obećao je da će se potruditi da KUDM Bosiljak Derventa u narednom periodu ugosti i u najljepšem gradu skandinavije u Štokholmu.