“Bosiljkovići” kroz 2017. godinu: Započeli turnejom u Italiji, završili koncertom u Derventi

Kulturno-umjetničko društvo mladih ,,Bosiljak” iz Dervente imalo je jako plodnosnu prošlu godinu kada su u pitanju manifestacije i javni nastupi. Posebno je bila plodna godina uzimajući u obzir međunarodne nastupe i turneje. Iako posledice od poplave iz 2010. odine još uvijek ostavila je traga na dio oštećenje i uništene imovine, realizovani su svi zacrtani programi, pa čak i premašeni kada je u pitanju kvantitet.

Februar:
– Prošla godina započela je turnejom u Italiji i to na manifestaciju ,,Sretenjski susreti folklora” kod Udruženja Srba ,,Nikola Tesla” u Udinama. Iskorištena je prilika pa su posjećena turistička mjesta i to Palmanova, Sistiana i Trst u Italiji, Opatija u Hrvatskoj i Bled i LJubljana u Sloveniji. Posebno je upriličena posjeta jednoj od najljepših i najstarijih crkvi u Italiji, crkva svetog Spiridona u Trstu. Interesantna i vrijedna građevina koja je evidentirana kao kulturno dobro od strane italijanske službe zaštite.

Mart:
– KUDM ,,Bosiljak” Derventa je imao čast i priliku da učestvovuje na snimanju dvije TV BN emisije ,,Ko to tamo pjeva”, koje su prikazane na BN televiziji.
– KUDM ,,Bosiljak” je bio domaćin održavanja Sjednice SAKUD-a Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj, koji je održan u Derventi.

April:
– Održan je tradicionalni VASKRŠNJI KONCERT FOLKLORA u JU Sportsko kulturni centar u Derventi sa izuzetno dobrom posjetom i gostima Rade Jorović, Gordana Goca Lazarević i izvorna grupa Toprek Radovan i Mara.

Maj:
– Drugi ansambl ovog Društva je učestvovao na veoma zanimljivoj manifestaciji Osmi festival folklora Srba za zapadne strane Drine pod nazivom ,,Širi mi se moje kolo malo” u otrganizaciji KUD ,,Krajina” iz Beograda. Folkloraši su prvo prodefilovali glavnim i centralnim ulicama u Beogradu, Knez Mihajlovom, Kalemegdanom a onda u centru za kulturu Palilula imali koncert.

Juli:
– Devetodnevna turneja i učešće na jedanaestom EUROMEDITERANSKOM FESTIVALU FOLKLORA I TRADICIONALNIH IGARA u Limassolu na Kipru. Na festivalu je učestvovalo šest zemalja a festival je bio posvećen i mnogobrojnim turistima, dok je organizator bila opština Limassol i folklorna grupa ,,Dionisos” iz Limassola. Ovaj festival se održava po pravilima asocijacija IOV i EFCO. Pored nastupa, derventski folkloraši su posjetili istorijske vrijednosti u okolini Limassola: tvrđavu Kolosi, arheološko nalazište Kourion staro preko 700 godina, Crkva Sv. Krsta iz 337 god., gdje se čuva dio konopca i krsta kojim je Isus bio vezan i najstarije planinsko etno selo Omodos, poznato po vinogradima i voćnjacima. U selu postoji i Muzej vina, Vizantijskih ikona i Muzej časnog Krsta.

Avgust:
– Učešće na kulturno-sportskoj manifestaciji ,,KAKANJSKI DANI 2017.” U Kaknju. Nastupalo je šest kulturno umjetničkih društava pred oko dvije hiljade posjetilaca, u organizaciji opštine Kakanj i suorganizatora KUD ,,Fadil Dogdibegović” iz Kaknja. Prije nastupa, organizovan je defile ulicama Kaknja i prijem kod Načelnika opštine.
– Učešće na četvrtoj Međunarodnoj smotri folklora u Brčko distriktu. Učestvovalo je pet kulturno umjetničkih društava u organizaciji KUD ,,Ilićka” Brčko Distrikt i zadovoljilo sve ukuse mnogobrojne publike na stadionu sportskih igara Blatuša u Brčkom.
– Učešće na tradicionalnoj manifestaciji, šesnaesta smotra folklora ,,Posavsko kolo” u Odžaku, povodom Gospojine. Učestvovalo oko dvadeset kulturno umjetničkih društava pred oko pet hiljada posjetilaca na centralnom trgu u Odžaku.

Oktobar:
– U prepunom JU Kulturnom centru u Derventi održana prepoznatljiva i tradicionalna manifestacija INTER FOLK FEEST ,,Bosiljkovanje” CIOFF Derventa 2017. godine. Prije samog koncerta učesnici su paradirali od Kasarne ,,Zdravko Čelar” Derventa do centralnog trga ispred opštine Derventa, gdje je bilo i svečano otvaranja festivala. Sedam kulturno-umjetničkih društava bilo je dovoljno za dobar ambijent i ukuse svih prisutnih posjetilaca.

Novembar:
– Bosiljkovići su ponovo sjeli u avion i odletjeli za Švedsku i Dansku. Prva stanica je bila Geteborg i druženje sa članovima KUD ,,Sinđelić”. Nakon Geteborga put je vodio za Kopenhagen u Danskoj i gostoprimstvo kod KUD ,,Jelek” iz Kopenhagena. Boravak u ovom prelijepom gradu dao je veoma interesantne odgovore na bitnije znamenitosti u ovoj kraljevskoj zemlji. Centralni događaj održan je u Halmstadu, gdje su članovi KUDM ,,Bosiljka” i predsjednik Milorad Dodik bili posebni gosti na obilježavanju dvadeset pet godina rada udruženja Srpskog saveza u Švedskoj kao i KUD ,,Krajišnici” u Halmstadu. Nakom Halmstada put je vodio do prvog pravoslavnog manastira Pokrova presvete Bogorodice u Švedskoj, gdje članove ugostio vladika Dositej. Završna stanica bio je Malme, gdje su Bosiljkovići završili ovu prelijepu turneju u Švedskoj.
– Mlađi članovi KUDM ,,Bosiljak” su aktivno učestvovali u humanitarnoj akciji za NVO ,,BUDIMO LJUDI” pod nazivom ,,novogodišnje srce”. Prikupljeni su slatkiši za drugare, čiji roditelji u Republici Srpskoj nisu u mogućnosti da im podare za novogodišnje praznike.

decembar
– Održan NOVOGODIŠNJI KONCERT FOLKLORA ,,Bosiljak” i ,,Semberija” u JU centar za kulturu u Derventi. Pred prepunim gledalištem izveden je koncert, podijeljeni novogodišnji paketići i kalendari svim mlađim članovima Društva, dodijeljene novogodišnje nagrade za srećne dobitnike. Gosti koncerta bili su članovi folklornog, narodnog ansambla i ženska pjevačka grupa SKUD ,,Semberija” iz Bijeljine,

– Učešće članova prvog ansambla na snimanju programa za BOŽIĆNJE PRAZNIKE na Televiziji K 3 Prnjavor.
– Članovi drugog ansambla razveselili su osobe smještene u Domu za stara i iznemogla lica ,,Zlatni lug” u Derventi. Program je upriličen povodom novogodišnjih praznika u ovoj ustanovi.

Sve realizovane aktivnosti su rezultat dobrog i kvalitetnog rada u društvu, podrške roditelja, donacija derventskih sponzora, pomoći opštine, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva civilnih poslova BiH. Svima onima koji na bilo koji način pomažu rad KUDM ,,Bosiljak” Derventa, rukovodstvo Društva se najsrdačnije zahvaljuje.

Radio Derventa