“Bosiljkovići” danas pred crnogorskom publikom

Članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih „Bosiljak“ iz Dervente,  otputovali su u četvrtak u Crnu Goru na poziv Kulturno-umjetničkog društva ,,Piva” iz Plužina.

Saradnja između ova dva Društva počela je 2002. godine na Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, a nastavila se prije tri mjeseca. Saradnja se planira nastaviti i u narednom periodu, gdje dervenćani mogu očekivati da vide i ovaj srpski ansambl iz Crne Gore. Najvjerovatnije biće to za Inter folk fest ,,Bosiljkovanje”.

Dva dana Bosiljkovići će prvo boraviti na moru u Igalu gdje će se malo odmoriti, okupati i predahnuti za nove uspjehe. U subotu naveče ,,Bosiljak” će izvesti koncert za građane Plužina, povodom dana ove opštine. Na koncertu će izvesti četiri koreografije.

U nedelju, članovi KUDM ,,Bosiljak,, iz Dervente imaju čast i zadovoljstvo biće posebni gosti najvećeg i najstarijeg pravoslavnog manastira u Crnoj gori i to Pivskog manastira, gdje će prisustvovati liturgiji, trpezi ljubavi i bratstva. Manastir Uspenja presvete Bogorodice obilježava krsnu slavu Veliku Gospojinu. Ovaj manastir je sagrađen u 16. vijeku i ima veoma bogatu i inetresantnu istoriju, u ljemu se čuvaju veoma bitne vrijednosti a pripada Eparhiji Budimljansko-nikšićkoj.

Radio Derventa