Babin hrast, simbol Dervente! – VIDEO

Ljepotom prkosi i prolaznicima i vijekovima, a rijekto prođe dan da se neko ne zaustavi pored njega, snimi ga fotografiše.

Ne čudi to jer hrast lužnjak star petsto godina pod zaštitom je države kao jedan od najstarijih, najvećih i najraskošnijih u BiH. Ponos je dervnetskog naselja Lug, a nalazi se tik uz put Derventa – Prnjavor.

Obim ovog hrasta je 6 metara, procjenjuje se da je visok tridesetak metara, a legenda kaže da bi pod njegovom krošnjom mogli da se smjeste svi stanovnici naselja.

Nekada je sigurno bilo tako, a mještani Luga i danas vjeruju u tu priču o Babinom hrastu. Nekad je bio mjesto okupljanja, ali i danas je putokaz i orjentir.

„Kad kažeš Derventski Lug moja kuća je 246 broj ništa ne znači, a kad kažemo preko puta hrastam kod hrasta odmah se zna gdje šta je. Ne pamtim ja toliko koliko moji roditelji su pričali da su tu bile igranke, da se tu okupljalo prije omladina posle onog rata“, kaže Nada Pirkl, Derventski Lug.

Lokalna trusitička organizacija razmišlja da u budućnosti nekom manifestacijom pod krošnjom hrasta oživi stara vremena. Za sada im je taj dendrološki spomenik na turističkoj mapi.

„On je nešto što je značajno i mi smo ga postavili na svoju web stranicu i u svakom slučaju u štampanim materijalima, ustvari uskoro treba da izađe jedna brošura o turističkim potencijalima opštine Derventa gdje će se naći i ovaj primjerak hrasta“, rekao je Mladen Pećić, v.d. direktora Turističke organizaicje Derventa, jedna od zanimljivosti.

Na području Dervente sada ih je na prste jedne ruke, a dolina Ukrine nekad je bila bogata lužnjakom. Naselje Lug tako je i dobilo ime. O onom koji u njihovom komšiluku odolijeva zubu vremena kažu mještani brinu stručnjaci iz Banjaluke i Sarajeva. Mjere obim, prate karakteristike.

„Uglavnom dolazili su iz Banjaluke on je zaštićen, šumarija je vodila o tom računa dolazili iz Banjaluke krčili malo osijecali te grane“, priča Goluban Tokić, Derventski Lug.

Lužani znaju da oni tuništa ne treba da diraju. Valjalo bi kažu da se postavi oznaka da je pod zaštitom države i napišu osnovni podaci, da ponešto nauče i putnici namjernici.

atvbl.com