Austrija uvela nove mjere prema BiH

Građanima BiH s prebivalištem u Austriji od ponedjeljka, 27. jula, biće potreban negativan pi-si-ar test za ulazak u tu zemlju, dok državljani trećih zemaljam koji nemaju prebivalište neće moći da uđu.
Iz Ministarstva zdravlja Austrije predstavili su nova ograničenja prilikom putovanja u ovu zemlju koja će se primjenjivati od iduće sedmice.

Negativni pi-si-ar test biće potreban za ulazak u Austriju iz 32 zemlje.

Zemlje Zapadnog Balkana austrijski zvaničnici i dalje smatraju rizičnim zemljama zbog velikog broja novih slučajeva infekcija.

To je i razlog zbog kojeg za njih i dalje važi zabrana ulaska.

Državljani Austrije i zemalja EU od ponedjeljka će moći ući u Austriju uz negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata.

Ukoliko testiranje u inostranstvu nije moguće, test se može uraditi i u Austriji u roku od 48 časova o trošku putnika, navode austrijski mediji.

U tom slučaju putnik mora biti u kućnoj izolaciji dok ne bude dostupan njegov negativan pi-si-ar test.

Putnici moraju imati potvrdu o smještaju ili rezervaciji smještaja.

Za državljane trećih zemalja koji nemaju prebivalište u Austriji od ponedjeljka će biti na snazi zabrana ulaska.

Izuzeci su samo ulasci kroz šengenski prostor i određene zemlje, za sezonske radnike, medicinsko osoblje, diplomate i putnike u tranzitu.

Prema novoj uredbi Austrije, države ili područja s povećanim rizikom od virusa korona su BiH, Srbija, samoproglašeno Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, SAD, Rusija, Rumunija, Bugarska, Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Brazil, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugalija, Švedska, Senegal, Južna Afrika, Turska, Ukrajina i kineska provincija Hubei.

Ukoliko nisu bili u nekoj od zemalja koja je označena kao sigurna, moraće pokazati negativan pi-si-ar test ili ići u desetodnevni karantin.

Među sigurnim zemljama na listi austrijskih vlasti su i Hrvatska, zajedno sa Italijom, Slovenijom, Grčkom, Kiprom i Španijom.

SRNA