Home GRADOVIDerventa 165. DERVENTSKI VAŠAR

165. DERVENTSKI VAŠAR

by admin

Prva asocijacija kada se spomene Derventa to je Derventski vašar, upravo zbog svoje duge tradicije, koju ni veliki ratovi nisu mogli da sruše. Ove godine biće održan 165. Derventski vašar ili Velikogospojinski sabor, koji će trajati od 27. do 30. avgusta.

Prvi derventski vašar održan je još u doba turske vladavine, kada je postavljen krst na derventsku pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice. Vašar u Derventi preživio je tri rata. Sa izbijanjem Prvog svjetskog rata vašar je bio zabranjen jedan vremenski period, jer su se na udaru austrougarske vlasti našli Srbi i njihove svetinje, pa i zabave. Ali „lančara“ nije stala dugo, opet je počela da se okreće 1922. godine.

Vašarsko slavlje prekinuto je opet 1941. godine, kada se ponovila ratna tragedija, ali u mnogo ružnijem obliku, ali je nastavljeno odmah nakon oslobođenja. Rat je opet 1992. godine, naravno, još jednom prekinuo tradiciju, jer dok se gine kolo se ne igra, ali čim se razrušena i teško ranjena Derventa malo pribrala, uzidgla iz ruševina, vašar se vratio na obalu rijeke Ukrine.

Praznik Velika Gospojina proglašen je i za Krsnu slavu opštine Derventa. Tim povodom u Derventi se organizuju brojne kulturne i sportske manifestacije i dodjeljuju razna priznanja, a u Skupština opštine dodjeljuje Velikogospojinsku povelju i zahvalnice najuspješnijim i najzaslužnijim građanima Dervente, prijateljima, kao i donatorima iz cijelog svijeta.

Album sa fotografijama 164. Derventskog vašera pogledajte OVDJE.

Radio Derventa

Preporučujemo