Home GRADOVIDerventa СПКД “Просвјета” наградио набоље рукописе ћириличног писма

СПКД “Просвјета” наградио набоље рукописе ћириличног писма

by admin

Средином марта Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета” из Дервенте расписало је конкурс за избор најљепших рукописа ћириличног писма, а нагређени су они најбољи.

Сви радови су морали бити написани својеручно, ћириличним писмом, у форми пет реченица садржаја посвећеног Васкрсу, рекао је предсједник СПКД “Просвјета” Дарган Каиновић.

“Основни циљ “Просвјете” је чување идентитета Српског народа, као што чине и други народи. Идентитет се чува између осталог, језиком и писмом, а ми смо на овај начин, лијепим писањем српске ћирилице, дали свој допринос чувању свог идентитета”, истако је Каиновић.

На конкурс је пристигло 57 радова, а учествовали су ученици основних и средњих школа, као и грађани локалне заједнице.нУ жирију за избор најбољих радова био је прдсејдник дервентске Просвјете Драган Каиновић, професорица Јадранка Кујача и Милорад Мишо Ђурђевић.

“Веома сам обрадован што ова омладина, узима љепоту у приступу ћирилици. Велики задатак наш јесте да ова ђеца осјете оно што је најбитније, а то је да његују традиције”, рекао је члан жирија Милорад Мишо Ђурђевић.

Из дервентске “Просвјете” изразили су захвалност свима који су учествовали на конкурсу, те ће се трудити да овај конкурс постане традиција.

Прва мјеста су освојили Невена Делић, Ања Ковачевић,Јелена Јеличић, Биљана Видовић и Јелена Ђурђевић, док су друга Стефани Станић, Невена Кујунџић, Зорана Новић, Аница Сарић и Анђела Дујаковић. Трећу награду добили су Андреа Југовић, Бранкица Кузмановић, Славко Покрајац, Николина Видић и Теодора Радан.

Радио Дервента

Preporučujemo