Home GRADOVIDerventa Свети великомученик Прокопије обиљежен у Малој Сочаници – ФОТО

Свети великомученик Прокопије обиљежен у Малој Сочаници – ФОТО

by admin

Вјерни народ села Мала Сочаница, код Дервенте, на дан спомена светог великомученика Прокопија, 21. јула 2018. године, обиљежио је светом Литургијом храмовну славу и славу свог села-масла. У храму светог великомученика Прокопија Свету Литургију служио је умировљени свештеник протојереј-ставорофор Драган Каиновић, из Дервенте.

Након Свете Литургије обављен је трократни опход око светог храма, праћен звуком звона. Прота Драган осветио је водицу, благословио славски хљеб, вино и кољиво, потом хљеб преломио са кумом овогодишње славе Жарком Ћорићем из Мале Сочанице. Након преламања славског хљеба са кумом Жарком, прота Драган је благословио уље, со и маст, које вјерни народ традиционално доноси на дан својих сеоских масала.

Прота Драган је у својој надахнутој бесједи говорио о светом великомученику Прокопију. Такође се захвалио мјештанима села на лијепом и љубављу испуњеном дочеку и учешћу у Евхаријистиском слављу. Прота Славољуб Тривић, надлежни парох, се захвалио проти Драгану, у име свим мјештана Мале Сочанице, што је пронашао времена да посјети ово село, те да са мјештанима подјели духовну и физичку радост поводом спомена светог великомученика Прокопија, а њихове храмовне и сеоске славе.

Истог дана обављен је парастос погинулим борцима испред споменика палим борцима села Мала Сочаница.

Студент теологије
Илија Тривић

Preporučujemo