Home GRADOVIDerventa Послије Васкрса почиње обнова Старе цркве у Српској вароши

Послије Васкрса почиње обнова Старе цркве у Српској вароши

by admin

У Дервенти ће послије Васкрса почети обнова Старе цркве у Српској вароши, која је минирањем срушена на Спасовдан 1992. године, рекао је данас предсједник Грађевинског одбора Драго Наградић.

“Урађени су први кораци, формиран је грађевински одбор, урађено идејно рјешење, слиједи отварање жиро рачуна за прикупљање новца за изградњу и надамо се да ћемо већ послије Васкрса почети са изградњом темеља”, рекао је Наградић.

Он је навео да је идејним рјешењем предвиђено да нова црква има “обрисе” Старе цркве, која је грађена у времену од 1851. до 1855. године.

Црква је била посвећена Покрову Пресвете Богородице, а срушили су је Спасовдан 1992. године у јутарњим часовима припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Приликом чишћења рушевине у темељима су нађене 32 неексплодиране противтенковске мине.

“У Старој цркви народ се окупљао и у најтежим тренуцима. Жеља православних вјерника о обнови цркве постоји одавно. У склопу комплекса одлучили смо да поред цркве градимо и мртвачницу, с обзиром да је у близини православно гробље”, рекао је Наградић, додајући да ће нова црква бити мањих димензија.

Он је додао да ће Грађевински одбор након отварања жиро рачуна на бројне адресе упутити молбе за помоћ и донацију и изразио је увјерење да ће одговор бити позитиван.

Биће обновљен звоник и палионица цвијећа, те саграђен један вишенамјенски објекат.

СРНА

Preporučujemo