Porodilšte neće biti zatvoreno, ako do juna ispuni određene uslove

Vijest koja je juče obišla Srpsku, dobija epilog. Porodilišta u Prnjavoru i Derventi, koja rade u okviru domova zdravlja, ipak neće biti zatvorena, kako su bombastično prenijeli mediji. Ipak, do kraja juna ostavljen im je rok da se modernizuju ili naprave novu operacionu salu.

U prnjavorskom i derventskom porodilištu u sklopu Doma zdravlja godinama se obavljaju porođaji, mada ne postoji operaciona sala. Rok je postavljen – uslovi se moraju ispuniti.

– Mi smo od donošenja izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti ostavili rok do kraja godine, a onda su na insistiranje predstavnika lokalne vlasti i domova zdravlja u Derventi i Prnjavor da to bude šest mjeseci da porodilišta kadrovski i prostorno opreme da bi usponjavali uslove porodilišta – kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Priču o zatvaranju porodilišta, direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran, sluša već 20 godina. Kao ginekolog, sa još sedmoro zaposlenih, kaže profesionalno obavlja svoj posao. Priznaje da nedostatak operacione sale jeste svojevrsni rizik, ali zatvaranje porodilišta, nije rješenje.

– Teško da može da bude pozitivno nešto što se zatvara. Bilo bi puno bolje da se kompletira operaciona sala, da se ide naprijed u tom smilu – navodi Šaran.

U sali Doma zdravlja u Derventi godišnje se obavi i do 160 porođaja. Ukoliko na vrata bude stavljen katanac, zbog porođaja bi pojedine trudnice mogle da pređu i do 100 kilometara.

Dom zdravlja u Derventi brine za oko 50.000 pacijenata. I u Prnjavoru, slična situacija. Opština je razuđena i pacijenti dolaze iz mjesta udaljenih i do 30 kilometara. Za opremanje operacione sale treba kadar, što je za opštinu finanijski neisplativo, kažu u upravi.

– Ovo je vanbolničko porodilište, gdje se porađaju žene koje nisu u riziku. Ako postoji rizik, upućuju se u Banjaluku – kaže Marija Stefanjuk, direktorica Doma zdravlja u Prnjavoru.

Ljubiša Cvijanović, specijalista ginekologije i akušerstva kaže da je u pronatalitetnom pogledu simpatično zatvaranje porodilišta.

Ne vjeruje da je moguće ispuniti rok, jer za opremanje sale treba i dva anesteziologa, tranfuzija i instrumetarci.
Problem je i to što bi ostali bez babica, pa porodilje ne bi imale adekvatnu pratnju do bolnice u Banjaluci.

U prošloj godini, rođeno je 129 beba, a u januaru ove godine obavljeno je 15 porođaja. Prije dva dana, rodio se i Goran.

– Zadovoljna sam, uglavnom su svi ljubazni, uslovi su kakvi i treba da budu po mom mišljenju – kaže Goranova majka Dragana Јelić.

Dragana se porodila u svom mjestu i za nekoliko dana izlazi iz porodilišta. Nada se da će uslovi biti ispunjeni da bi se i ostale majke mogle da slijede njen primjer.

RTRS