Home GRADOVIDerventa Boračka organizacija Deventa obilježila krsnu slavu Mitrovdan

Boračka organizacija Deventa obilježila krsnu slavu Mitrovdan

by Dejan

Boračka organizacija Derventa obilježila je danas krsnu slavu Mitrovda.

U Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Derventi služena je liturgija, a rukovodstvo i članovi Boračke organizacije Derventa prelomili su slavski hljeb, potom položili vijenac na centralni spomenik poginulim borcima na Trgu Pravoslavlja.

-Na području grada Derventa živi oko 3900 kategorizovanih boraca od prve do sedme kategorije. Među njima je i nešto više od 700 ratih vojnih invalida – kaže Čedo Vujičić, predsjednik Boračke organizacije, poručujući da se Boračka organizacija Srpske konačno konsolidovala i zauzima mjesto kojo joj pripada, jer su borci kategorija koja je najzaslužnija za stvaranje i očuvanje Republike Srpske.

Korak u dobrom pravcu za borce smatraju potpisani protokol Boračke i nadležnog ministarstva i uvođenje novih prava.

Slavu istinskim borcima čestitao je i gradonačelnik Dervente Milorad Simić. Danas, 28 godina nakon rata, kaže, nismo odstupili od Dejtonskih princima, a spočitava nam se kako nešto narušavamo. Tamnoi oblaci navukli su se nad Republiku Srpsku koju su borci stvarali, a političko Sarajevo, dodaje Simić, želi da se vrati u devedesete kada smo preglasavani.

-Ako bi išlo tim trendom onda je to opet unitarna priča. A gdje je onda derventskih 608 boraca, gdje je 23 hiljade boraca Republike Srpske, gdje su njihovi roditelji, gdje je plejada invalida, gdje su onda institucije Republike Srpske ako će nam diktirati pojedinac, taman da je i legitiman, a kamo li nelegitiman – poručio je gradonačelnik Milorad Simić.

Za ponedjeljak u 18 časova u sportskoj hali pozvao je borce da dođu i podrže skup “Branimo Srpsku”.

-Okupiće se Dervenćani, apozivam i borce da dođu i da kažemo  “ne urušavanju institucija Republike Srpske – rekao je Simić.

Povodom Mitrovdana, Gradska boračka organizacija Dervneta upriličila je i slavski ručak.

(TV K3)

Foto: Derventa.ba

Preporučujemo