Home GRADOVIDerventa Radnici traže stečaj Unisa

Radnici traže stečaj Unisa

by admin

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente najvjerovatnije će sutra dostaviti zahtjev Poreskoj upravi RS da ta institucija podnese prijedlog za otvaranje stečaja u ovom preduzeću.

Radnici “Unisa” nisu primili 17 plata, a doprinosi im godinama nisu uplaćeni.

Predsjednik Štrajkačkog odbora “Unisa” Slađan Katanić rekao je juče nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, opštine, većinskog vlasnika “Balkan steel” i rukovodstva fabrike da nisu prihvatili prijedlog uprave da sačekaju još mjesec ili dva kako bi pronašli rješenje.

– Ne možemo više čekati ni dana. Najvjerovatnije ćemo u srijedu PURS dostaviti zahtjev sa potpisima 280 od 360 radnika “Unisa” da podnese prijedlog za stečaj – rekao je on i dodao da će o tome definitivnu odluku donijeti danas.

Kazao je da im je pomoćnik ministra industrije Milorad Motika dao dokumentaciju iz koje se vidi da su obaveze “Unisa” 320 miliona, a da procijenjena imovina fabrike 25 miliona KM što dovoljno govori o dubiozi u kojoj se firma nalazi.

Motika je istakao da je Ministarstvo industrije spremno da deblokira račun “Unisa”, putem Poreske uprave, ako menadžment firme postigne dogovor sa ostalima koji su blokirali račun.

– Menadžment je dao prijedlog da u roku od mjesec dana radi na deblokadi računa, da radnicima isplati dvije naknade i počne proizvodnju. Ukoliko to ne uspiju, “Unisu” slijedi najgori scenario, a to je stečaj – rekao je Motika.

Generalni direktor ove firme Mile Georgijevski je rekao da je račun fabrike blokiran duže vrijeme.

– Riječ je o oko 200 miliona KM, od čega se 85 odsto blokade odnosi na novac od Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA). Radimo na rješavanju tog spora jer nas je IGA blokirala bespravno – rekao je Georgijevski.

M. Č.  glassrpske.com

Preporučujemo