Kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak” priredilo je nezaboravnu završnicu 29. izdanja Inter folk festa “Bosiljkovanje” u Sportskom centru, koja je oduševila sve prisutne. Ovaj festival tradicionalne muzike i plesa postao je istaknuta manifestacija koja okuplja kulturne sekcije iz različitih dijelova regiona, a ovogodišnje izdanje nije razočaralo.

Na festivalu su se pored domaćina, Kulturno-umjetničkog društva “Bosiljak”, predstavila i društva iz Sremske Mitrovice, Slavonske Požege, Bugojna, Istočnog Novog Sarajeva, Prijedora, Kobaša i Broda. Svako od ovih društava donijelo je svoj jedinstveni doprinos, prikazujući bogatstvo folklora i kulturne baštine svojih krajeva.

Uvod u koncert bio je defile svih učesnika ulicama grada, što je stvorilo raskošnu atmosferu i omogućilo sugrađanima da se upoznaju s učesnicima festivala. Ovaj defile postao je prava atrakcija, jer su se članovi kulturnih društava, obučeni u tradicionalne nošnje, ponosno kretali kroz grad, pozdravljajući prolaznike i dijeleći osmijehe. Mnogobrojni posjetitelji su se okupili kako bi uživali u ovom jedinstvenom doživljaju, koji je spojio kulturu, tradiciju i zajedništvo.

Nakon defilea, uslijedila je svečana završnica koja je uključivala nastupe svih učesnika. Publika je imala priliku uživati u raznovrsnim koreografijama i muzičkim izvedbama koje su prikazivale bogatstvo folklora. Svaka tačka bila je pažljivo pripremljena, a izvođači su pokazali izvanrednu vještinu i predanost.

Ova manifestacija ne samo da njeguje tradicionalnu kulturu, već i jača veze među različitim zajednicama, promovišući toleranciju i razumijevanje među narodima. Inter folk fest “Bosiljkovanje” postao je simbol kulturnog okupljanja koje spaja ljude kroz umjetnost, čuvajući pri tom naslijeđe naših predaka.

Na kraju večeri, organizatori su zahvalili svim učesnicima i posjetiteljima, naglašavajući važnost podrške lokalnoj kulturi i tradiciji. Ova 29. edicija festivala ostavila je snažan utisak na sve prisutne, a već sada se s nestrpljenjem očekuje sljedeće izdanje, koje će, sigurni smo, donijeti još više izvanrednih nastupa i nezaboravnih trenutaka.

Kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak” pokazalo je još jednom da je predano očuvanju tradicije i promicanju kulturnog bogatstva, čime je ovaj festival postao neizostavan dio kulturnog kalendara našeg grada.

@2024 – Radio Derventa –  Sva prava zadržana