Home GRADOVIDerventa Narednih dana očekuju nas temperature i do 40 stepeni Celzijusa

Narednih dana očekuju nas temperature i do 40 stepeni Celzijusa

by admin

Zbog izuzetno visokih temperatura koje nas očekuju narednih dana, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje. Ljekari savjetuju oprez i izbjegavanje izlaganja suncu.

U narednih desetak dana u Republici Srpskoj očekuju se rekordno visoke temperature, koje će dostizati i do 40 stepeni Celzijusovih. Zato su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda izdali upozorenje, a kako kažu, zahlađenje se, za sada, ne nazire.

 

„Dolazi do porasta minimalne temperature tako da je bilo već noćas, a u narednim danima imaćemo i pojavu tropskih noći. To je ono kad minimalna temperatura tokom cijele noći ostane iznad 20 stepeni. Ne samo da će biti toplo tokom dana nego i tokom dana a i rano ujutro će biti dosta toplo“ kaže Milica Đorđević, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS.

 

Izbjegavanje sunca, naročito u najtoplijem dijelu dana, krema sa zaštitnim faktorom i prikladna odjeća – ono je što savjetuju ljekari. Radi zaštite zdravlja, oprez je neophodan.
„Definitivno da u tom periodu najviših temperatura, ako ne moraju, ne izlaze vani, ne izlažu se tom zračenju. A ako već izlaze, da svoju odjeću prilagode tom vremenskom periodu. Mi nemamo tu naviku, jer nismo navikli, da nosimo odjeću svjetlijih boja i duži rukav, šešire, kreme sa visokim zaštitinim faktorom. I u kući, a i vani nositi flašicu vode“ savjetuje dr Milijana Đajić, ljekar porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Iz resornog ministarstva apeluju na poslodavce da rad prilagode vremenskim prilikama i zaštite radnike. Imaju konkretne preporuke.

„Organizacija posla, odnosno preraspodjela radnog vremena, izbjegavanje rada na otvorenom u periodu od 11 do 16 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje rashlađene prostorije za odmor i napitaka za osvježenje“

Apel stiže i iz Gradskog štaba za vanredne situacije. Građane pozivaju da racionalno troše vodu, kako se ne bi suočili sa njenim nestankom.

TV K3 

Preporučujemo

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00