Home GRADOVIDerventa Brestovci saborovali po šesti put

Brestovci saborovali po šesti put

by admin

Šesti sabor Brestovca održan je u nedjelju, 04. avgusta 2019. godine u Gornjem Detlaku pored crkve Svete Petke, a okupilo se osamdesetak prezimenjaka i njihovih gostiju.
Po dolasku u Gornji Detlak, učesnike Sabora dočekali su ovogodišnji domaćini, Brestovci iz Gornjeg Detlaka. Sveštenik Siniša Maksimović iz Dervente u crkvi je služio parastos za sve upokojene Brestovce i održao prigodnu propovijed.

Potom su izabrani predstavnici Brestovaca iz Gornje Lupljanice, Gornjeg Detlaka, Ritešića i Glogovice te su im dodijeljene lente. Domaćin ovogodišnjeg Sabora Dušan Brestovac iz Gornjeg Detlaka dao je „poštenje“ i toplo pozdravio učesnike Sabora.

Damir Kljajić, idejni tvorac Sabora Brestovaca, održao je prezentaciju rodoslova bratstva Brestovac gdje su prikazani rezultati višegodišnjeg istraživanja prezimena. Rodoslov Brestovaca prikazan je šematski a na njemu su upisani muški članovi Brestovaca – devet pasova unazad ili do kraja 18. vijeka.

Za najstarijeg učesnika Sabora izabran je Milenko Brestovac iz Glogovice, a za najmlađeg Anđelina Pijetlović (2017) iz Gornjeg Detlaka.

Druženje prezimenjaka nastavljeno je uz ručak i muziku, a sljedeći Sabor biće održan u Ritešiću 2020. godine.

Prema legendi, Brestovci su porijeklom iz Crne Gore, a u Gornju Lupljanicu su se doselili u prvoj polovini 19. vijeka iz Krnjina iz sela Brestova, nakon čega su dobili prezime Brestovac.

Prvi domaćini Sabora u 2014. bili su Brestovci iz Gornje Lupljanice, a 2015. Sabor je održan u Gornjem Detlaku, takođe u opštini Dervent. Treći Sabor održan je u selu Ritešić u opštini Doboj, a četvrti u selu Glogovica, takođe u opštini Doboj. Peti, jubilarni Sabor održan je u Gornjoj Lupljanici 2018. godine.

Preporučujemo