Home GRADOVIDerventa Predstavljena analiza izvještavanja o problemima lica sa invaliditetom

Predstavljena analiza izvještavanja o problemima lica sa invaliditetom

by admin

Mediji kontinuirano prate rad udruženja koja se bave problemima lica sa invaliditetom, ali nedostaju analitički tekstovi, posebno u oblasti zapošljavanja, zaključeno je danas u Derventi na prezentaciji analize medijskog izvještavanja na području ove opštine za protekle tri godine.

Analiza je obuhvatila period od 1. januara 2015. do 20. februara 2018. godine, kao i tekstove pet lokalnih medija.

Podaci iz analize pokazuju da je posljednjih godina u Derventi poboljšan položaj lica sa invaliditetom, ali da još mnogi preduslovi iz EU konvencije iz 2009. godine nisu ispunjeni, prije svega, pravo na rad, slobodu mišljenja i izražavanja, kao i pristup informacijama.

Analizu izvještavanja predstavila je Biljana Nedić, a okupljenima na prezentaciji obratili su se i Jelena Mišić, projekt menadžer Centra za promociju evropskih vrijednosti “Europlus” Doboj, koji sprovodi projekat koji finansira EU, i Drago Tadić iz partnerske organizacije “BiosPlus” Derventa.

Prikazana je i video-priča “Invalidnost i kreativnost” koja ima za cilj povećanje vidljivosti aktivizma lica sa invaliditetom u lokalnoj zajednici, te afirmaciji različitih tehnika izrade rukotvorina kao oblika okupacione terapije.

Prezentacija rezultata istraživanja i video-priče održana je u hotelu “Biser” Derventa, a prisustvovali su i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti lokalne zajednice Slaven Pašalić i šef Odsjeka za invalidsko-boračku zaštitu Staniša Mikerević.

SRNA

Preporučujemo