Home GRADOVIDerventa Stručna i tehnička škola bogatija za novi plastenik – FOTO

Stručna i tehnička škola bogatija za novi plastenik – FOTO

by admin

U toku trajanja projekta od 15. mjeseci, u PZ Agroposavina Farm je izvršeno instaliranje plastenika veličine od po 350 m² koji će služiti u edukativne svrhe radi pružanja praktične nastave, ali će istovremeno biti nukleus proizvodnih jedinica koje će se formirati u okviru projekta.

Opšti cilj projekta je da se doprinese unapređenju konkurentnosti zadruge u sektoru agrobiznisa kroz razvoj inovativnog poslovnog modela koji je baziran na umrežavanju i izgradnji klastera za podršku zdravim, domaćim proizvodima. Ovi proizvodi će se staviti pod jedan „kišobran brand“ pod nazivom Domestica.

Specifični ciljevi projekta povećanje nivoa znanja i prakatičnih vještina iz oblasti organske i integralne proizvodnje jagodičastog voća i povrća, unapređenje međuzadružne saradnje i stvaranje klastera, povećanje konkurentnosti i dodatne vrijednosti proizvoda kroz razvoj domaćeg brenda Domestica, povećati broj zainteresovanih za proizvodnju po integralnim i organskim principima, te povećati potražnju potrošača za ovim kvalitetnim domaćim proizvodima.

Jedan od specifičnih ciljeva je uspostavljanje poslovno-tehničke i stručne saradnje između Zadruge i Poljoprivredne škole uz podršku lokalne zajednice, a što je upravo rezultiralo instaliranjem plastenika u krugu škole. U okviru saradnje uspostaviće se sistem praktične edukacije učenika Poljoprivredne škole koji će u toku svog obrazovnog ciklusa dobiti priliku da koriste praktična iskustva iz oblasti organske i integralne proizvodnje jagodičastog voća i povrća.

 

Ovaj projekat realizuje se u okviru „EU ProLokal“ programa, u kojem su Centar za ekonomski i ruralni razvoj Laktaši, ZZ „Gračanka“ Gračanica, PZ „Agroposavina Farm“ Derventa i VPZ „Dubičko Potkozarje“ Kozarska Dubica

Preporučujemo