Home GRADOVIDerventa Više pažnje demobilisanim borcima

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Boračke organizacije, koja je održana krajem prošle sedmice, našli su se Izvještaj o radu za 2014. godinu, Finansijski izvještaj za 2014. godinu i Program rada za 2015. godinu kao i izbor dva člana Predsjedništva Boračke organizacije.

Poslije usvajanja dnevnog reda, prisutnima se obratio načelnik opštine Milorad Simić, poželio Skupštini uspješan i plodan rad i dodao:

“Želim da naglasim da sa rukovodstvom Boračke organizacije imamo odličnu saradnju i da zajedno donosimo odluke koje su važne za pripadnike ove populacije. Boračka organizacija treba da bude krovna i matična organizacija svih kategorija koje su učestvovale u ratu, ne sporeći pri tom pravo savkog da se organizuje kako želi”.

Na početku sjednice usvojen je Izvod iz zapisnika sa konstitutivne sjednice BO i kompletirano Predsjedništvo organizacije, koje prema Statutu treba da ima jedanaest članova. Uz devet članova koji su izabrani na konstitutivnoj sjednici, članovi ovog organa postali su Dragiša Đurđević i Zdravko Tatomir.

Raspravljajući o izvještaju o radu konstatovano je da ono što je urađeno tokom 2014. godine, svakako nije dovoljno za zadovoljstvo pripadnika boračkih kategorija, ali su konstatovani brojni pozitivni pomaci.

“Teško je odvojiti rad boračke ili bilo koje druge organizacije od želja i potreba kategorija koje te organizacije okupljaju”, konstatovano je na sjednici uz ocjenu da je krajnje vrijeme da se mnogo više pažnje posveti demobilisanim borcima. To je kategorija koja zalazi ili je već zašla u pozne godine, a najveći dio ih je bez izvjesne budućnosti.

“Nažalost, zajednica nije uspjela da na zadovoljavajući način odgovori na izazove egzistencijalne prirode ove kategorije stanovništva, koji su praktično stvorili Republiku Srpsku. Uz dužno poštovanje porodica poginulih i vojnih invalida, mi moramo snažnije da insistiramo na rješavanju problema demobilisanih boraca”, rečeno je u diskusijama.

Svoje mjesto u izvještaju o radu našli su se i podaci o raznim oblicima pomoći za rješavanje stambenih pitanja. Iako nepotpuni, izazvali su dosta pažnje, uz ocjenu i opredjeljenje da i ostale podatke o preuzetim pomoćima treba učiniti dostupnim. Osim egzistencijalnih pitanja, bilo je dosta govora i o izrazima poštovanja prema stvaraocima Republike Srpske . Upravo toj temi posvećen je dobar dio Programa rada za ovu godinu uz konstataciju da Boračka organizacija mora, još dosta, da radi na vraćanju vlastitog i ugleda svojih članova.

“Predvidjeli smo da u organizaciji pomena poginulim borcima unesemo nekoliko novina. Počev od važećeg angažmana organizatora, odnosno mjesnih boračkih organizacija pa sve do novog protokola o načinu organizacije ovih događaja. Ima ideja da dosadašnje parastose podijelimo na opštinske i lokalne kako bi se tačno znalo ko šta organizuje ali o tome će biti još govora”, rečeno je u Boračkoj organizaciji.

derventa.ba

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00