Home GRADOVIDerventa Život između kontejnera i mečke: Građani Dervente među većim trošadžijama

Život između kontejnera i mečke: Građani Dervente među većim trošadžijama

by admin

Stanovnici Bosne i Hercegovine imaju najlošiju kupovnu moć na Balkanu. Prema podacima Saveza sindikata i Pokreta potrošača Republike Srpske većina građana dnevno troši svega šest KM. Međutim, u nekim lokalnim zajednicama potrošačka korpa je značajno veća. Statistika govori da su građani Laktaša najveće trošadžije u Srpskoj.

Iz godine u godinu životni standard građana Republike Srpske i BiH je lošiji. U prilog tome govore poražavajući podaci i domaćih i stranih asocijacija.

U odnosu na evropski prosjek najveća kupovnu moć na Balkanu je u Hrvatskoj – 59 odsto. Slijede Crna Gora sa 39 odsto, Makedonija i Srbija sa 36, odnosno 35 odsto, potom Albanija sa 29 odsto i na neslavnom posljednjem mjestu je BiH sa 28 odsto.

„Najzadnji smo po pitanju standarda života. Slaba su primanja“, kaže većina građana Bijeljine, koje smo anketirali.

Zvanični statistički podaci govore da svaki građanin Srpske svakodnevno za hranu, piće, obuću, odjeću i higijenu u prosjeku izdvoji oko devet KM. Međutim, Savez sindikata i Pokret potrošača Republike Srpske tvrde da građani troše manje oko šest maraka.

Da je tako, priznali su nam i anketirani građani. Ističu da kupuju samo najneophodnije i da se jedva preživljava, kako kažu, „razvlači od prvog do prvog u mjesecu“.

Prema statističkim analizama godišnja potrošnja po glavi stanovnika u Srpskoj je oko 3.300 KM.

Najveće trošadžije su građani Laktaša, koji godišnje troše oko 5.600 KM, odnosno 467 KM mjesečno, što je za čak 200 KM više u odnosu na republički prosjek. Razlog za to je veliki broj preduzeća i predstavništava koji ostvaruju dobre prihode.

Nešto manje troše građani Banjaluke, Bijeljine, Gradiške i Dervente, dok su među najsiromašnijim stanovnici Kneževa, Jezera, te Krupe na Uni.

„Bogataši to ne razumiju. Njima je izgubiti hiljadarku ništa. Da ne pričamo o solidarnosti…“, napominje nekoliko anketiranih građana.

Socijalne razlike u Srpskoj i BiH sve su veće. Život između kontejnera i „mečke“ svakodnevna je slika ovdašnjih prilika. Do kada – pitanje za nagradnu igru.

BN televizija

Preporučujemo